Författaren Cormac McCarthy är död

TT

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-06-13

Cormac McCarthy blev 89 år gammal.

Den prisbelönte amerikanske författaren Cormac McCarthy är död, rapporterar The Washington Post.

Han är mest känd för sina moderna västernskildringar, däribland romanen ”No country for old men” som senare gjorde succé på filmduken.

Cormac McCarthy föddes den 20 juli 1933 i Providence i den amerikanska delstaten Rhode Island, men växte främst upp i Tennessee.

Han fick sitt genombrott på 90-talet med ”Gränstrilogin” och har betraktats som en av USA:s största samtida författare.

I sitt författarskap har McCarthy bland annat utmärkt sig genom explicita våldsskildringar och många av hans romaner är våldsamma berättelser som handlar om vilda västern och postapokalyptiska världar. Mest känd är han för sina moderna västernskildringar i romaner som ”No country for old men” och ”Blodets meridian”.

Så sent som i höstas utkom McCarthy med två romaner – ”The passenger” och ”Stella Maris” – inom loppet av en månad. Romanerna var författarens första sedan den postapokalyptiska ”Vägen” utkom 2006, som han belönades med Pulitzerpriset för.

Flera av hans romaner har också blivit framgångsrika filmer, bland annat har ”Vägen” och ”No country for old men” filmatiserats. I våras kom beskedet att även ”Blodets meridian”, en mörk och våldsam historia av många ansedd som McCarthys bästa roman, skulle få liv på filmduken.

Cormac McCarthy, som ofta har nämnts i Nobelprissammanhang, blev 89 år gammal. Enligt hans förlag dog han av naturliga orsaker i sitt hem i Santa Fe i delstaten New Mexico i USA.

ANNONS