”Masked singer” är tillbaka – de ligger bakom Sveriges hemligaste tv-program

Elvira Knudsen/TT

Publicerad 2023-03-13

Popcornet, Mullvaden och Skrothögen – det är några av figurerna som presenterar sig när ”Masked singer” snart får premiär i tv-rutan.

Gissningsleken som på två år har blivit en succé är tillbaka med tolv kändisar, gömda bakom tolv nya masker.

2021 hade ”Masked singer” premiär i Sverige för första gången. Den 31 mars är succéprogrammet tillbaka med en tredje säsong.

Popcornet, Mullvaden och Skrothögen är tre av de nya figurerna som tv-tittarna får bekanta sig med när "Masked singer" har premiär.

Bakom kulisserna i den stora inspelningsstudion i Spånga står Popcornet, Mullvaden och Skrothögen. På den färgglada ”Masked singer”-scenen pågår repetitionerna för fullt. När programmet har premiär får tv-tittarna bland annat se de tre figurerna sjunga och dansa samtidigt som svenska folket tar sig an utmaningen att försöka gissa vem som gömmer sig bakom masken.

– Man ska veta att det finns många här som älskar att sjunga. Det är lika häftigt som tidigare säsonger, samma mix av personer, säger Suss Bertlin som coachar kändisarna bakom maskerna.

Suss Bertlin coachar kändisarna bakom maskerna. Hon är en av få som vet vilka de är.

Sveriges hemligaste tv-program

Det är inte ens alla i produktionen som vet vilka det är som gömmer sig bakom maskerna och de få som vet får inte avslöja något. Deltagarna måste också lova att inte berätta något för sina familjer och vänner.

Suss Bertlin berättar att det därför inte alltid är helt lätt att hitta tillfällen att träna.

– De måste träna i smyg så vissa kanske ibland sätter sig i bilen för att öva. Det är jättekul när vi måste hitta på nya sätt att ses och träna, säger hon.

Tidigare år har det varit en blandad skara som har ställt sig på ”Masked singer”-scenen. I år är inget undantag.

– Det är fantastiskt kul. En del kanske redan har sångrösten men sedan har de scenskräck och då får vi träna på det. Oftast kan de också tycka att det är skönt att de får gömma sig bakom en mask.

”Trodde hon var Timbuktu”

I vissa fall kan det även bli aktuellt att förvränga rösten.

– Det var kul med Yohio som skulle gestalta en kvinna när han var sjöjungfrun. Eller som med Kikki Danielsson när hon var monstret. Panelen trodde att hon var Timbuktu först, säger Suss Bertlin och skrattar.

När hon minns tillbaka på de tidigare säsongerna av ”Masked singer” där hon också har varit med som coach är det några personer som sticker ut.

– Alla har varit kul att coacha. Men när Mona Sahlin ville göra rock och rap, det var jättekul att se. Hon var ju Fru kanin och hon gick verkligen in för det. Eller Anders Bagge som har haft scenskräck hela livet. Den scenskräcken försvann efter det här.

Den 31 mars har tredje säsongen av "Masked singer" premiär.

Varmt i dräkterna

En av årets masker, Popcornet, är inspirerad av cirkus från 1930–60-talet och har en tydlig vintagestil.

– Jag tänkte att hon skulle vara en prinsessa samtidigt som hon skulle vara en popcornmaskin, säger Pelle Magnestam som har designat dräkterna.

När det gäller Mullvaden var tanken att den skulle vara som en gammal gruvarbetare.

– Det är både varmt och tungt att ha på sig den här dräkten. Det är också jättesvårt att se i den.

Att dräkterna inte ska vara för tunga eller varma är en utmaning.

– Valet av material är jätteviktigt. Ibland har man en kylväst i dräkten för att det inte ska bli för varmt. Vissa har också en fläkt vid huvudet, berättar Pelle Magnestam.

ANNONS