Känd svensk artist döms för involverande av en minderårig i brottslighet

Döms till 50 dagsböter á 50 kronor

Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-09-12

En känd svensk artist dömds för bland annat skadegörelse och vållande till kroppsskada.

Det är en unik dom eftersom han även döms för involverande av en underårig i brottslighet – vilket är en ny brottsrubricering sedan i somras.

– Det handlar helt enkelt om att man på något sätt involverar en ungdom i brottslig verksamhet, det är kriminaliserat sedan första juli, sa åklagare Lisa Dos Santos till Aftonbladet när artisten häktades.

Den unga artisten har under de senaste åren gjort sig ett namn på hiphopscenen i Sverige och har miljontals lyssningar på Spotify.

I slutet av juli häktades han misstänkt för involverande av en underårig i brottslighet och övergrepp i rättssak och missade då en spelning.

En månad senare åtalades han på fem punkter: Övergrepp i rättssak, involverande av underårig i brottslighet, skadegörelse, vållande till kroppsskada och ringa narkotikabrott.

Butiken.

Hotade att spränga butik

Nu döms han för skadegörelse, vållande till kroppsskada, involverande av en underårig i brottslighet, ringa narkotikabrott och olaga hot.

Straffet blir villkorlig dom och 50 dagböter á 50 kronor, alltså 2500 kronor.

I början av juli ska artisten med hjälp av en minderårig ha hotat att spränga en butik – om de inte drog tillbaka polisanmälningar mot honom.

Den minderåriga personen, en person i artistens närhet, gick in i affären och höll upp en telefon som artisten ska ha pratat genom. Det var då artisten, enligt personalen, ska ha börjat hota.

– Jag hämtar en bomb, jag släpper den i din butik, ska artisten ha sagt.

Polisen uppger att han har kopplingar till personer som ingår i kriminella nätverk.

Delar av de förstörda vattenpiporna

Tog sönder vattenpipor – polisanmäldes

Tidigare under sommaren polisanmälde butiksägaren artisten – efter att han hade kommit in och förstört flera vattenpipor.

En gravid kvinna skadades i ansiktet i samband med händelsen och fick hjälp till sjukhus.

Ungefär två veckor senare förstördes butikens skyltfönster genom stenkastning. På filmer från en övervakningskamera ses en okänd person springa från platsen.

Artisten har sedan start nekat till brott.

Aftonbladet har sökt åklagare Lisa Dos Santos och artistens advokat.

En person kastade sten mot butiken och sprang i väg.

Åklagaren: ”Särskilt viktigt”

Åklagaren Lisa Dos Santos sa tidigare till Aftonbladet att det är viktigt att åtalen väcks.

– Övergrepp i rättssak innebär ju att man påverkar någon annan som vill göra en polisanmälan eller har lämnat uppgifter till polisen och det är ju präglat av en tystnadskultur. Så därför tycker jag att det är särskilt viktigt att vi har kommit så långt som till ett åtal, när det gäller den här brottsligheten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln