Hon är nya programledaren i SVT:s ”Go’kväll”

Publicerad 2022-10-25

Hon brinner för fotboll mer än de flesta. Och ska till Qatar och bevaka fotbolls-VM i november och december.

Sedan en månad tillbaka är Rihaneh Rouhani, 36, också ny programledare för SVT-klassikern ”Go'kväll”.

– När de ringde mig, trodde jag först de hade kommit fel. ”Det är dig vi söker”, sa de. ”Jaha, vad vill ni mig då?”, svarade jag, berättar Rihaneh och skrattar.

Sedan flera år tillbaka känner SVT-tittarna igen Rihaneh Rouhani som programledare för sportsändningarna. Och det var så hon såg sig själv också.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera när de ville jag skulle testa för att vara programledare på ”Go'kväll”. Hoppa högt av glädje eller vara lite ödmjuk och tänka: Kan jag göra det?

– Jag är en sportnörd. Jag är fast anställd. Så det som stod på spel var väl kanske mitt ego och min värdighet.

Provfilmningen bestod av att i ett litet konferensrum i Umeå intervjua Linda Olofsson och Inger Ljung Olsson, två ”Go'kväll”-profiler, och en kock.

Rihaneh Rouhani

– Det var nervöst att prestera inför två programledare man ser upp till.

Men det gick bra och sedan en månad tillbaka är Rihaneh en av de programledare som turas om att leda ”Go'kväll”, klassikern som i år nyligen firade 25-årsjubileum under en vecka.

Den här veckan leder hon programmet på tisdags- och onsdagskvällarna.

Föddes i Iran

Att pendla upp till Umeå, där programmet spelas in, är inget problem.

– Jag jobbade på P4 Västerbotten där åren 2013-2014. Så det är som att komma hem, jag har jättefina vänner där.

Men vi backar bandet lite grann. Rihaneh föddes i Teheran men växte de första fem åren av sitt liv upp i Rasht i Gilan-provinsen i norra Iran. 1992 flyttade familjen till Sverige. Så efter det växte Rihaneh upp i Nynäshamn. Föräldrarna, nu pensionärer, bor kvar i samma radhus de alltid bott i där.

Saknar du Iran?

– En komplex fråga. Vi har varit tillbaka, men jag kan sakna att jag har missat mycket med släkten som finns kvar, jag fick inte hänga med mormor som jag ville. Samtidigt är jag jätteglad att vara här i Sverige. I säkerhet, jag vill inte vara i Iran så som det är nu.

Rouhani från fotbolls-EM i Storbritannien 2022

När hon var åtta år, drog en skolkompis med henne till en fotbollsträning.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Innan dess tänkte jag bara att det var killar som spelade. ”Henke” Larsson, Martin Dahlin, Ronaldo (den gamle, från Brasilien)… för mig var det kärlek vid första ögonkastet. Jag har kvar min första fotboll jag fick från den tiden. Jag vågar inte säga hur länge jag sov med den…

Barndrömmen: Jobba på Sportbladet

Hennes äldre syskon pluggade ekonomi eller på KTH, Rihaneh började med juridik, men tyckte inte allt där passade henne. Gick det kanske att blanda med journalistik? Och att förena med sportintresset? När hon gick på Journalisthögskolan, blev målet att jobba hos oss på Sportbladet.

Så blev det aldrig, men via jobb på Granskningsnämnden för radio och tv, P4 Västerbotten, P3 och SR:s radiosporten, hamnade hon på SVT-sporten där hon nu är en av flera kvinnliga programledare.

– Jag är otroligt tacksam för pionjärer som Ann-Britt Ryd Pettersson och Jane Björk. De har gjort att vi kvinnor inte behöver kämpa för varje steg vi tar, kanske bara var tionde.
Om det blir mer ”Go'kväll” efter nyår vet hon inte. Först väntar fotbolls-VM, omstritt för att det har förlagts till Qatar.

– Just därför ser jag det som vår plikt att rapportera hur det är. Jag ska göra allt från reportage runtomkring VM till intervjuer med spelare.

Namn: Rihaneh Rouhani.

Ålder: 36.

Bor: Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, fyra syskon.

Det ser jag på tv just nu: ”Jag började ju på ”Efterlyst” så det har blivit väldigt mycket krimserier. Men nu har jag sagt upp de flesta streamingtjänsterna, jag kollade för mycket, fast jag har kvar dem för sport. Champions League, Premier League, dam- och herrallsvenskan, jag kollar på fotboll hela tiden. Skulle jag vara sömnlös någon natt, är jag otroligt glad att NHL har dragit igång. Och så ser jag mina kollegor i Go'kväll”.

Aktuell: Är ny programledare i SVT:s ”Go'kväll” sedan en månad tillbaka.

ANNONS