Charlotte Kalla i ”Let’s dance”: Långt utanför min comfort zone

Blev gravid efter att hon tackat ja: ”Det har funnits krav från mitt medicinska team”

Publicerad 2023-03-17

Tobias Karlsson, 45, är van att guida kändisar på dansgolvet. Totalt har det blivit 14 säsonger av TV4:s ”Let's dance”.

Nu får han ta sig an Charlotte Kalla, 35. Inte bara den här säsongens största stjärna. Hon är också den första som deltar som gravid.

– Så det här blir kanske första gången jag dansar med någon som går upp i vikt, säger Tobias och skrattar.

Det blir många skratt när jag möter Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

Först i Frihamnen i Stockholm, i samma hus där programmet direktsänds med start på lördagen. TV4 har pressdag, vilket innebär att alla deltagare avverkar korta intervjuer på löpande band.

Sedan följer jag med till Filmhuset där ”Let's dance”-deltagarna tränar. Fyra timmar i stort sett varje dag. Ur en bandspelare får vi höra en version av ”I wanna dance with somebody”, fast den sjungs av någon annan än Whitney Houston. Det är till den låten som Charlotte och Tobias ska dansa tango i lördagskvällens premiärprogram.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

”Personkemi är viktigt”

Många skratt, ja. Det märks att Charlotte och Tobias har funnit varandra.

– Personkemi är viktigt. Om inte den kemin finns… då är det ju outhärdligt att stå ut med varandra fyra timmar om dagen, säger Tobias.

Han, om någon, vet hur det är att träna med kändisar som är mer eller mindre bra på att dansa. 14 säsonger i svenska ”Let’s dance”. Några i både norska och danska, dessutom. Bland dem han guidat och dansat med finns Tina Nordström (de vann ihop), Arja Saijonmaa, Elisabeth Höglund, Camilla Henemark, Agneta Sjödin, Magdalena Forsberg, Annette Norberg och Carola Häggkvist, även om den säsongen blev kort då hon av hälsoskäl tvingades avbryta sin medverkan.

En av tidernas största

Charlotte Kalla behöver knappast någon presentation. OS- och VM-guld och massor av världscupssegrar och Jerringpris och Tour de Ski-vinst och hon står staty i hemorten Tärendö och det finns massor av ögonblick när någon miljon svenskar suttit framför tv:n och hejat och… kort sagt: en av svensk längdskidåknings största genom tiderna. Efter SM-tävlingarna i fjol avslutade hon tävlingskarriären.

Har du tittat mycket på ”Let’s dance”?

– Jag har inte följt någon säsong från start till slut, utan tittat mer sporadiskt. Skidåkarnas tävlingssäsong har ju pågått samtidigt och då har man snarare laddat för tävling dagen efter, säger Charlotte.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

”Inte bekväm på dansgolvet”

Så du har aldrig tänkt hur det skulle varit att vara med själv?

– Nä, är det nå’t jag tänkt att jag inte ska vara med i så är det ”Let’s dance”. Jag känner mig inte bekväm på dansgolvet, det är verkligen långt från min comfort zone. Och ändå är jag här nu (skratt).

Tobias å sin sida har också kluvna känslor inför skidåkning.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

– Pappa var ordförande i den lokala skidklubben och jag var en god son så jag åkte till jag var 13 år. Men egentligen hatade jag varje sekund av det ute i skogen. Fast på tv har jag ju sedan förstås följt Charlotte, hon är ju en legendar.

Charlotte fick frågan att vara med i höstas.

– Det var i oktober, kanske i slutet av september. Jag åkte ned till Bromma och provdansade med Tobias för att få en bild av hur det skulle vara. Jag förstod snabbt att det var så mycket mer än den där en och en halv minuten man ser i rutan. Men där fanns också nå’t som väckte en nyfikenhet hos mig. Nä, men shit, det här var en utmaning, säger hon.

Vad var din tidigare erfarenhet av dans?

– Inte mycket. Tiodans är helt nytt för mig. Vi hade någon danslektion i högstadiet, men jag kommer inte ihåg vad det var. Mamma och pappa gick buggkurs och buggade i köket när jag var liten.

– När jag gått ut har det mer handlat om att se mina kompisar, de som har taktkänsla, släppa loss. Två av dem jag tänker på är Jennie (Öberg) och Magdalena (Pajala). Två gamla skidkompisar. Jag har alltid blivit lycklig i deras närhet, när jag sett alla deras härliga känslor på dansgolvet.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

”Skämta bort misstagen”

Tobias säger att skidåkning och dans kan tyckas ligga långt från varandra, men att det inte är så. Charlotte fyller i:

– Man får verkligen använda benstyrkan för att ta sig fram över dansgolvet. Kroppskontrollen… dans är idrott på hög nivå.

– Men vi har också kunnat skämta bort misstagen. I stället för att bli frustrerad, har jag kunnat bjussa på dem. Det är mycket skämt i luften. Man måste komma ihåg varför jag tackat ja, vi ska ha kul på vägen.

Ibland har det talats om den ”svarta blick” Charlotte Kalla sänt ut när något har gått åt skogen i skidspåret. Jag frågar Tobias om han har drabbats av den.

– Inte än (skratt). Absolut ingen elak svart blick. Men fokuset från en toppatlet, den blicken känner jag igen.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

Blev gravid: ”Inga äventyrliga lyft”

Något som inte är som det brukar vara med dansparen i ”Let’s dance” är förstås också det faktum att Charlotte Kalla är gravid. Faktiskt den första någonsin i programmet som är det.

– Även om jag har hoppats på chansen att vi (hon och sambon Fredrik Karström) skulle bilda familj, så var jag ännu inte gravid när jag fick frågan att vara med, säger hon.

– Jag har mått bra fram till nu och jag hoppas det fortsätter att gå bra och inte finns något vi behöver ta hänsyn till. Det har funnits krav från mitt medicinska team runtomkring mig att undvika risk för trauman mot magen och att det inte blir några äventyrliga lyft, vi får utmana på andra sätt. Men det är jättesvårt för läkarna att säga hur jag kommer att må framöver i graviditeten. Alla sådana resor är unika. Vi får bara vara öppna för att jag är duktig på att kommunicera hur jag känner, om jag känner att det inte är bra.

– Man kan inte hymla med sådant, jag ser att du mår bra, säger Tobias.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

Packning – av matlådor

På frågan om när barnet förväntas komma, svarar Charlotte bara ”i sommar”.

– Men det kommer väl att synas om jag går långt i tävlingen…

Nu väntar ett lite annorlunda liv än normalt för Charlotte Kalla. Förutom träningen så gott som varje dag, blir det till att bo på hotell, annars bor hon ju i Sundsvall.

Och medan andra deltagare ofta tappar några (och i somliga fall många) kilon av all träning, blir det nog inte så för Charlotte. Förutom ett växande barn i magen, så är elitidrottare vana att stoppa i sig mycket mat.

– Hon kom hit med en stor packning och jag tror hälften var matlådor, säger Tobias.

– Jag behöver äta regelbundet, riktig mat, det funkar inte att snacksa och jag var osäker på hur ofta vi skulle hinna till restauranger, säger Charlotte.

Charlotte Kalla och Tobias Karlsson.

Vill dansa till Winnerbäck

Hon har med sig en hel lista på Spotify på låtar hon vill dansa till.

– Jag tycker mycket om svensk musik. Håkan (Hellström), Kent, Laleh, Lars Winnerbäck, säger hon.

– Det finns en musikproducent som bestämmer i samröre med oss. Men Charlotte och jag har faktiskt extremt mycket samma musiksmak. Winnerbäck är bäst. Det är den enda husgud jag har, säger Tobias.

En av Sveriges populäraste rockartister ska inte turnera i år. Men vem vet, det låter ju inte otroligt att vi får se Charlotte Kalla och Tobias Karlsson i en quickstep, en rumba eller en cha-cha-cha till tonerna av någon av Lars Winnerbäcks mest kända låtar…

ANNONS