”Arvinge okänd” läggs på is på obestämd tid

Kattis Ahlström om SVT-beslutet: Det är tråkigt

Publicerad 2021-04-19

”Arvinge okänd” med Niklas Källner och Kattis Ahlström.

”Arvinge okänd” har sänt sitt sista program.

I alla fall inom överskådlig tid.

– Det har varit ett fantastiskt program att arbeta med. Och det är tråkigt när det har en sådan enormt stor publik, för 1,2 miljoner tittare är mycket, säger programledaren Kattis Ahlström.

Det blev bara fyra säsonger för det älskade programmet där okända arvingar letas upp över hela världen. Att ”Arvinge okänd”, med programledarduon Kattis Ahlström och Niklas Källner, skulle samla så många framför tv-apparaterna var något som gänget bakom inte ens hade kunnat gissa.

– Vi nådde ganska snabbt många tittare. Jag tror att alla vi var förvånade – det är ändå ett program som man kan tyckas vara lite svårtillgängligt, med tanke på att det är avlidna människor och okända människors berättelser. Så har det visat sig att det var tvärtom, säger Kattis Ahlström.

Fick hyllningar

Sociala medier fylldes av hyllningar när SVT:s beslut blev känt. Kattis Ahlström berättar att de fått mycket uppskattning från tittarna som varit väldigt engagerade.

– Vi har aldrig haft en sådan kontakt som med tittarna i det här programmet. Det har varit fint, säger Kattis Ahlström.

Kattis Ahlström och Niklas Källner i ”Arvinge okänd”

Redan i februari fick redaktionen veta att ”Arvinge okänd” ska läggas på is.

– Det som betytt mest har varit alla möten med människor, många av dem har förlorat nära anhöriga eller inte förstått var de blivit av. När de har fått den där pusselbiten som de saknat i sitt liv kan de gå vidare – och det har betytt så mycket mer än pengarna. Jag har upplevt det som otroligt starkt, säger hon.

”Krävande projekt”

Enligt Christina Hill, programchef Fakta/underhållning på SVT, är det inte bestämt att programmet ska läggas ned.

– Vi formulerar det så att vi tar en paus. Det är ett otroligt krävande projekt, vartenda avsnitt är som en dokumentär med resor över hela världen. Vi kände att vi behöver ta en paus och omgruppera lite. Ingen mäktade med att gå in direkt i en ny säsong till, en femte säsong, säger Christina Hill.

Pandemin påverkade

Beslutet har inget med pandemin att göra?

– Nej, men den senaste säsongen blev väldigt påverkad av pandemin, vi kunde ju nästan inte resa alls. Så det är klart att det har påverkat. Nu gick det bra ändå, vi hittat lite kreativa lösningar.

Christina Hill avslöjar att pausen kommer att pågå åtminstone året ut och dessutom nästa år, men sedan hoppas hon att de är igång igen.

”Lärt oss mycket”

–÷ Ja, vi har lärt oss väldigt mycket om släktforskning och spårning på vägen. Vi har också kontaktats av människor med helt andra sorters berättelser, där de vill att vi hjälper till med familjehistorier eller saker de vill ha svar på om sin släkt. Nästa serie kanske handlar om närbesläktade ämnen, säger hon.