Joni Mitchell ansluter till Spotifyprotesten

TT-AP

Publicerad 2022-01-29

Artisten Joni Mitchell ansluter till den protest mot Spotify som inleddes av Neil Young. Nu vill även hon ta bort sin musik från strömningsjätten.

Neil Young meddelade att han inte vill ha sin musik på Spotify så länge poddaren Joe Rogan finns där, eftersom Young menar att Rogan sprider desinfomation om vaccin mot covid-19. Spotify beklagade beslutet men började i veckan ta bort Youngs album.

Mitchell är den första musikern som följer Youngs exempel. Även hon är en singer-songwriter med bas i Kalifornien, och enligt hennes sida på Spotify har hon omkring 3,7 miljoner lyssnare varje månad. Hennes låtar “Big yellow taxi” och “A case of you” har båda strömmats mer än 100 miljoner gånger på plattformen.

– Oansvariga människor sprider lögner som kostar människor deras liv. Jag är solidarisk med Neil Young och de globala vetenskapliga och medicinska gemenskaperna i den här frågan, säger hon.

Upprop mot podden

Spotify har sedan 2020 exklusiva rättigheter till Joe Rogans podcast efter en affär på 900 miljoner kronor. Hittills har de inte uttalat sig om Rogan, vars podd ”The Joe Rogan experience” är upphovet till bojkotten.

Kritiken mot Spotify växte i styrka efter att Joe Rogan intervjuade läkaren och vaccinmotståndaren Robert Malone, som bland annat har jämfört kraven på vaccin och restriktioner under pandemin med nazisternas förintelseläger.

270 forskare, läkare och sjuksköterskor har i ett gemensamt upprop kallat podden för ”en av världens mest inflytelserika källor till skadlig information om vaccin och pandemin”.

I en kommentar till TT skriver en talesperson för Spotify att de vill att all musik och allt ljudinnehåll i världen ska finnas tillgängligt för företagets användare.

”Med det kommer ett stort ansvar att balansera lyssnarnas säkerhet med kreatörernas frihet. Vi har en detaljerad innehållspolicy och har tagit ned över 20 000 podcastavsnitt kopplade till covid-19 sedan starten av pandemin. Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify, men hoppas få välkomna honom tillbaka snart.”

”Känns bättre”

På sin hemsida skriver Neil Young att det ”känns bättre” sedan han lämnat Spotify.

”Privata företag har rätten att välja vad de vill tjäna pengar på, precis som jag kan välja att inte låta min musik stötta en plattform som sprider skadlig information”, skrev han och sade sig vara glad åt att vara solidarisk med den sjukhuspersonal som riskerar livet varje dag för att hjälpa andra.

ANNONS