Sten Ljunggren fyller 85: ”Håller nog på i fem år till”

Aktuell i nya ”Tillsammans 99”

Publicerad 2023-10-16

Han fyller 85 år – men har inga planer på att slå sig till ro.

Skådespelaren Sten Ljunggren syns bland annat i Lukas Moodyssons ”Tillsammans 99” och i vår väntar nya projekt. 

– Jag håller nog på i fem år till, sen får jag se.

Sten Ljunggren har kallats ”De stora birollernas man”, ett epitet skådespelaren till viss del motsätter sig. Han är bland annat känd för sina insatser i ”Skärgårdsdoktorn”, ”Svenska hjärtan” och ”Pistvakt”.

Idag fyller den fortfarande aktive Ljunggren 85 år, något som ska firas i stillhet med familjen, fru Barbro Oborg samt barn och barnbarn. 

Att han uppnått den här åldern är han näst intill förvånad över.

– Det var mer än jag hade väntat mig. Jag är fortfarande ganska frisk, men jag har stora problem med knäna. Jag har inte gjort någon undersökning, men jag är övertygad om att det är artros.

Sten Ljunggren och Lukas Moodysson under inspelningen av filmen ”Tillsammans 99”.

”Håller nog på i fem år till”

I dagarna har regissören Lukas Moodyssons film ”Tillsammans 99” haft premiär, uppföljaren till ”Tillsammans” från 2000. Sten Ljunggren repriserar sin roll som Birger.

– Det var roligt att återförenas med de andra skådespelarna. Sen vet jag inte riktigt hur den blir för jag har inte sett den ännu, men jag hoppas på det bästa. Annars spelar jag i pjäsen ”Korten på bordet” på Stadsteatern och i vår är jag med i ”Tre systrar”.

Sten Ljunggren förklarar att han kommer att fortsätta vara aktiv så länge han kan.

– Jag håller nog på i fem år till, sen får jag se. Jag håller på så länge jag tycker det är roligt. Det lär vara kroppen och själen som säger ifrån. När det gäller själva jobbet så tar själva texten längre tid att få in, annars är det lika spännande.

Gifte om sig – efter skilsmässan

Privat lever Sten Ljunggren som sagt med skådespelerskan Barbro Oborg. De gifte sig 1968, men skilde sig 1979. Anledningen vill han inte gå in på, men de återförenades många år senare och gifte om sig 1991.

– Vi träffades ganska mycket under den här skilsmässan. Vi hade ju gemensamma barn så vi klippte inte av alla trådar. Sedan kände vi båda att det var mycket bättre att vara tillsammans, det var en vinst och det tyckte vi nog båda två.

Är det lätt att vara tillsammans med en annan skådespelare?

– Ja, det kan ha sina fördelar faktiskt eftersom man har samma intressen. Man kan hjälpa varandra och ha synpunkter på varandras arbeten som kan vara värdefullt.

 Sten Ljunggren och Barbro Oborg 2014.

ANNONS