Nya rutiner för Grammy efter anklagelser

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-01

The Weeknd fick inte en enda nominering vid senaste Grammygalan. Arkivbild.

Organisatörerna till den amerikanska Grammygalan ändrar sina rutiner efter kritik om ett orättvist nomineringsförfarande.

Tidigare har en liten jury, bestående av 15–30 branschrepresentanter vars namn har hållits hemliga, utsett de nominerade. Fån och med nästa prisutdelning, som sker i januari 2022, ska i stället samtliga medlemmar i Grammyorganisationen rösta fram nomineringarna – det handlar om över 11 000 röstberättigade personer.

Efter den senaste Grammygalan kritiserades organisationen och anklagades för korruption. Den kanadensiske artisten The Weeknd blev exempelvis helt utan nomineringar trots att hands album "After hours" var ett av 2020 års mest sålda.

"Grammys fortsätter att vara korrupt. Ni är skyldiga mig, mina fans och musikindustrin att vara transparenta", skrev han på Twitter efter det att nomineringarna presenterades.

Liknande kritik har framförts av flera andra artister. Bland annat har den före detta One Direction-medlemmen Zayn Malik sagt att dagens system "möjliggör att nepotism, rasism och nätverkande kan påverka röstningen".

ANNONS