Därför hoppade John Nettles av succén ”Morden i Midsomer”

Efter 14 säsonger som kriminalkommissarie

Publicerad 2021-07-27

John Nettles skådespelade i ”Morden i Midsomer” i 14 år.

Efter 14 säsonger hoppade John Nettles plötsligt av ”Morden i Midsomer”.

Han hade fått nog.

– Jag insåg att jag skulle vara den äldsta kommissarien i branschen, så jag slutade.

Serien ”Morden i Midsomer” är en av de populäraste serierna i svensk television. Här är den inne på säsong 22 - och just nu sänds fyra nya avsnitt på SVT.

Vi vande oss snabbt vid att se John Nettles, idag 77 år, som den klipske kriminalkommissarien Tom Barnaby. I 14 år löste hans rollfigur kusliga mord på den engelska landsbygden. Parallellt med polisjobbet lärde vi också känna rollfigurens privata sidor - och hans familj.

Men efter 14 år hoppade han plötsligt av 2011. Han alltid varit lite förtegen med anledningen till avhoppet, men i en intervju med The Telegraph förklarar han hur serien till slut kändes färdig för hans del.

– När vi filmade pilotavsnittet av serien 1996, så hade jag ingen aning om att serien skulle växa till så många avsnitt.

John Nettles tyckte att 14 år ändå kunde räcka. Speciellt efter att kollegan David Jason, känd som Jack Frost i tv-serien "Ett fall för Frost", också hoppade av.

– Plötsligt insåg jag att jag skulle bli den äldsta kommissarien i skådisbranschen. Så det blev ett naturligt slut på en fantastisk era för mig, sade John Nettles.

För er som minns hans fru i serien, den trevliga hustrun Joyce spelad av Jane Wymark, så slutade hon samtidigt som sin ”kommissarie-man”.

I en intervju i Birmingham Mail avslöjar hon att de pratat om sina planer bakom kulisserna under en längre tid.

–  John och jag hade pratat om att han skulle lämna länge, det kom inte från ingenstans. Och jag håller med, det räcker nog. Jag älskar Joyce men hon är väldigt begränsande, sade Mymark.

Huvudrollen togs över av Neil Dudgeon i rollen som Tom Barnabys kusin John. Han har nu gjort tio säsonger av serien. John Nettles gick istället vidare till att spela en roll i den populära tv-serien ”Poldark”.

”Morden i Midsomer” sänds ikväll på SVT1 21.00.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln