Nu tar Messiah Hallberg över sitt drömjobb i ”Svenska nyheter”

”Har alltid varit ganska rädd för människor”

Mikael Forsell/TT

Uppdaterad 2023-01-27 | Publicerad 2023-01-25

Messiah Hallberg har fått sitt drömjobb.

– Jag har länge velat göra det här, säger han inför nypremiären av ”Svenska nyheter”.

Den 27 januari är satirprogrammet ”Svenska nyheter” tillbaka i SVT – med en ny programledare. Kristoffer Ahonen Appelquist lämnar över till Messiah Hallberg, som har väntat på sin chans.

– När programmet kom blev jag irriterad att jag inte fick det jobbet och sedan när de bytte programledare blev jag irriterad när jag inte fick frågan då heller, säger han med ett leende.

För komikern Hallberg kommer uppdraget vid bästa möjliga tidpunkt. Efter turnén med den senaste soloshowen ”Messiah Hallberg live – Ett livsverk med humoristisk touch” som avslutas i Uppsala på söndag får det räcka för ett tag.

Messiah Hallberg säger att han är trött på ståupp. Det kan bli några spontana shower på klubbar, men ingen ny längre turné på ett tag.

– Jag gillar processen när jag ska ta fram en show för den är nödvändig, men jag har alltid varit ganska rädd för människor och jag är ganska blyg privat så det har alltid varit jobbigt. Efter 13 år med standup känner jag fortfarande ett väldigt obehag inför att gå upp på scenen.

Komikern Messiah Hallberg är ny programledare för SVT:s ”Svenska nyheter”.

Kontroverser

”Svenska nyheter” har skapat kontroverser genom åren. 2018 orsakade en drift med kinesiska turister en stark reaktion från landets ambassad i Stockholm och i höstas retade programmet upp Turkiets president Recep Tayyip Erdogan genom att låta en kurdisk komiker smäda ledaren under ett känsligt läge i Natoförhandlingarna.

Messiah Hallberg säger att det är ofrånkomligt att folk blir upprörda av ett satirprogram. Han har inte fått några förhållningsorder från SVT-cheferna.

– Nej, inte än. Men det kanske kommer, säger han och skrattar. Men det finns det en etik- och juridikavdelning, så jag hoppas att det finns klokare människor än jag som kan avgöra vad som är sägbart.

TT: Vill du inte kunna bestämma det själv?

– Jo, men det kan ibland vara bra att någon utifrån säger ifrån. Sen får jag själv avgöra. Ibland som komiker kan man gå i gång på själva provokationen och då är det bra att någon annan tänker till ett extra varv.

Messiah Hallberg spelade i början en riktig Östermalmskille, men säger att det han nu visar upp i rutan och på scen ligger närmare hans riktiga personlighet.

Moraliska gränser

Det har också blivit svårare att göra ett program som ”Svenska nyheter”, tycker Messiah Hallberg och konstaterar att alla numera kan gå i svaromål i sociala medier. Men han skriver inte inte under på att personer är mer lättkränkta nuförtiden.

– Kritiken om att man inte kan säga något längre är lite trött. Det har alltid funnits moraliska gränser att passera. Man måste bara försöka skriva det så smart att folk skrattar även om det rör ämnen som kan uppröra.

När Messiah Hallberg inledde sin karriär spelade han på sitt utseende och bakgrund från välbärgade Östermalm i Stockholm, som ett slags överdriven figur, vilket har blivit kvar i folks medvetande. Men på senare år har hans scenpersonlighet blivit allt mer lik hans privata jag.

– Ja, men vem är någonsin sig själv? Man har väl alltid en offentlig persona, men jag försöker.

TT: Får vi se den riktiga Messiah Hallberg i tv?

– Några procent av en figur finns kvar, definitivt. För den helt riktiga Messiah Hallberg är han som står i tvättstugan med sina barn och det tror jag inte är någon som folk vill se på bästa sändningstid på fredagar.

”Svenska nyheter” är tillbaka i SVT den 27 januari.

ANNONS