Nu försonas Carola med gay-publiken

Uppdaterad 2018-07-26 | Publicerad 2013-04-19

”Nu äntligen känns det som att vi kunnat dra ett streck över allt gammalt som varit”

Efter homokontroverserna – nu försonas Carola med gay-publiken igen.

Nöjesbladet kan avslöja att Sveriges största schlagerstjärna ska framträda på gayklubben Wonk i Malmö under Eurovision.

– Nu äntligen känns det som att vi kunnat dra ett streck över allt gammalt som varit, skriver Carola på sin hemsida.

Carola Häggkvist, 46, har mängder av gayfans bland sina mest trogna supportrar. Men efter en kontroversiell intervju med tidningen QX 2001, där hon bland annat kallade homosexualitet för "onaturligt", har hon inte kunnat framträda på gayklubbar eller Pridefestivalen.

Men nu tycks stjärnan ha kommit steget närmre en försoning.

”Skulle bua”

Nöjesbladet kan avslöja att Malmös största gayklubb Wonk bokat in sångerskan för ett framträdande samtidigt som Eurovision song contest äger rum i staden i maj.

Och att bokningen är kontroversiell, trots att det gått tolv år sedan intervjun, bekräftar QX:s chefredaktör Anders Öhrman:

– Vi på QX skulle nog fortfarande inte kunna ha med henne på Gaygalan. Jag har en känsla av att hälften skulle jubla och den andra hälften skulle bua. I så fall skulle vi först behöva sätta oss ner och göra en ny stor intervju med henne i de här frågorna. Vi har efterfrågat det ett par gånger, bland annat när det var tio år efter den första intervjun, men inte fått ja, säger han.

Gayklubben Wonk har bokat flera schlagerartister under Eurovision-veckan, bland andra Loreen och Charlotte Perrelli. En hemlig gäst beskrivs med ord som "stormvindar" och "främling" och som "den största svenska artisten i Eurovisions historia".

Enligt Nöjesbladets källor är det Carola:

– Det kan jag inte kommentera, säger Joakim Nilsson som driver klubben.

Homosexualitet ”något onaturligt”

Flera källor bekräftar för Nöjesbladet att Carola ser fram emot att spela på nattklubben för 1 500 personer ur Malmös Eurovision- och gaypublik.

– Hon har länge velat framträda för den publiken, säger en av Nöjesbladets källor.

I den 12 år gamla intervjun med tidningen QX berättade Carola öppenhjärtigt om att hon hade många vänner som var homosexuella. Men hon sa också att hon ansåg att homosexualitet var "något onaturligt". Intervjun skapade stora rubriker och i ett öppet brev bad hon senare om ursäkt:

"Som jag hoppas att det framgick i intervjun är många av mina vänner homosexuella och jag har aldrig menat att de är onaturliga. Jag anser inte heller att homosexualitet skulle vara en sjukdom" skrev Carola då.

Men det har alltså tagit ytterligare 12 år innan hon vågat ta steget att framträda inför homopubliken igen.

– Carola har splittrat gay-världen. Det här kan ses som en revansch för henne, säger en person med insyn.

”Drar ett streck”

Anders Öhrman på QX var den som gjorde intervjun med Carola 2001.

– Jag är övertygad om att Carola kommer att göra supersuccé om hon framträder på Wonk och dra massor med folk. Om man vet att Carola är där så kommer så klart de som gillar henne att gå och de som inte gör det stanna hemma. Jag har haft en känsla de sista tio åren att man verkligen är för eller emot, säger han.

Carola har via sin presskontakt avböjt att kommentera att hon efter kontroverserna återigen välkomnas på gayscenen. Men på sin hemsida skriver hon om ett framträdande på en schlagerkonsert i Holland förra helgen:

– Jag känner tacksamhet över att få känna kärleken och stödet från fansen, inte minst från mina gayfans. Nu äntligen känns det som att vi kunnat dra ett streck över allt gammalt som varit. En ny tid har börjat och jag känner stor samhörighet.

Detta har hänt

1993:

Startskottet. Carola citerades i norska Aftenposten och påstods ha sagt att: ”samhället måste ge homosexuella hjälp och information så att de kan vänja sig av med sin onormala läggning”.

Uttalandet resulterade i att två norska gaykillar hällde en öl över Carola under ett framträdande.

2001:

I en intervju för tidningen QX i slutet av december berättade Carola att hon inte fick läsa ­texten i Aftenposten innan den publicerades och att hon blivit felciterad.

”Jag har absolut inga homofobier och mina gayfans kärlek är besvarad”, sa hon till QX, men utvecklade också sitt resonemang:

”Visst, jag har blivit mer vidsynt i min attityd gentemot ­homosexuella, men för mig kommer homosexualitet alltid att vara onaturligt”.

”Jag tror inte att homosexualitet är en sjukdom. Men jag känner människor som blivit straighta efter förbön”.

Reaktionerna ­efter intervjun blev starka och flera svenska kändisar, som Jonas Gardell, ­Rikard Wolff och Lars-Åke ”Babsan” ­Wilhelmsson, reagerade mot hennes uttalanden.

2002:

Tre månader efter QX-intervjun bad Carola om ursäkt – och skrev ett öppet brev till QX läsare. I det personliga brevet berättade hon hur dåligt hon mått ­tiden efter intervjun, och ville förtydliga, förklara och framför­allt be alla Sveriges homosexuella om ursäkt för den smärta hon orsakat med sina uttalanden.

2006:

Mars: På en presskonferens i Göteborg, när Carola tävlade i Melodifestivalen, pressade Stockholms Gayradio-reportern Stian Armstad Carola på hennes syn på homosexualitet och varför hon är kritiserad i delar av gayvärlden. Carola gjorde klart att hon inte ville fortsätta intervjun och bad om hjälp från sin presstab.

En dryg vecka senare, efter segern i Melodifestivalen, riktar Carola ett speciellt tack till sina gayfans från scenen på den officiella efterfesten.

Juni: I videon till den officiella Pride-låten ”Kom ut” klädde Christer Lindarw ut sig till ­Carola och drev med hennes religiösa tro.

”Det finns många inom gaykretsar som inte tycker om henne”, sa Christer Lindarw om videon.

”Jag har bara en kommentar till det här, och det är att jag förlåter dem”, sa Carola i ett uttalande via sin kontaktperson.

2008:

Inför Melodifestivalen 2008 fick Carola frågor om sina åsikter kring homosexualitet av Nöjesbladets webb-tv:

”Jag älskar alla människor. Jag älskar de homosexuella. Så jag menar att jag är definitivt ingen homofob på något sätt. Vi är här för musiken och jag har inga knäppa åsikter. Jag känner kärlek från väldigt många homosexuella också” sa hon då.

ANNONS