Så räddade Ingvar Oldsberg ”Bingolotto”

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2015-01-14

Programledaren tog tv-klassikern ut ur krisen

Länge kämpade ”Bingolotto” med vikande tittarsiffror och minskande lottförsäljning.

Sedan tog den folkkäre tv-profilen Ingvar Oldsberg över. Han såg 2014 till ett succéår för programmet.

– Han har haft avgörande betydelse, säger Folkspels marknadschef Henrik Lindroth.

Bingolotto” är närmast en institution i tv-tablån. Men de senaste åren har varit tuffa för det tidigare så populära lottoprogrammet. 2013 tvingades komikern Jan Bylund bort efter två år på programledarposten. Han efterträddes av sångerskan Marie Serneholt – som totalfloppade. Hennes premiärprogram sågs av 280 000 tittare. För det sjunde programmet var den siffran nere i 165 000.

”Avgörande roll”

Men i augusti kom räddningen. Då tog Ingvar Oldsberg över som programledare. Den goa och glada göteborgaren har fått tittarna att komma tillbaka till ”Bingolotto”.

– Under hösten har tittarsiffrorna visat på en uppgång på 30 procent jämfört med hösten 2013. Särskilt uppesittarkvällen innan julafton och nyårsbingon gick väldigt bra, säger Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel som driver ”Bingolotto”.

Hur viktig har Ingvar Oldsberg varit för vändningen?

– Han har haft en helt avgörande roll. Han passar väldigt väl in i konceptet och den målgruppen som ”Bingolotto” traditionellt attraherar. Han har ett lättsamt sätt och han är lätt att tycka om. Han får folk att känna sig omhändertagna.

”Loket” föreslog Oldsberg

Programledaren Leif ”Loket” Olsson personifierar ”Bingolotto”. Han tror inte att någon annan hade kunnat genomföra den förändring som Ingvar Oldsberg lyckats med.

– De frågade mig vem jag tyckte skulle ta över när Marie Serneholt skulle sluta. Då sa jag ”Det finns bara en som kan rädda det här, och det är Ingvar”, säger han.

– Vi får hoppas att han vill hålla på några år till, för jag kan inte komma på någon bra efterträdare.

”Ser gärna att han fortsätter”

Ingvar Oldsbergs kontrakt sträcker sig till hösten 2016. Vad som händer efter det är oklart.

– Vi får ta en diskussion om det. Men som läget är nu ser vi gärna att han fortsätter även efter det, om han vill, säger Henrik Lindroth.

Under de närmaste veckorna har dock Ingvar Oldsberg schemat klart. Då ska han nämligen åka på semester till Australien och Thailand. I hans ställe går Lotta Engberg in som programledare.

– Finns det något bättre än att kliva in i bingostudion? Direktsändning, glada människor som vinner pengar och musik. Jag har alltid älskat det. Att hoppa in för Ingvar känns som en födelsedagstårta, säger Lotta Engberg.

Aftonbladet har sökt Ingvar Oldsberg.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln