"GoT"-författare ville se fler säsonger

TT

Publicerad 2022-08-22

Författaren George R R Martin har ett finger med i spelet i den nya fantasyserien "House of the dragon". Arkivbild.

Inför den haussade premiären av ”House of the dragon” har blickarna åter riktats mot kontinenten Westeros – en fantasyvärld skapad av författaren George R R Martin. Nu avslöjar han turerna som ledde fram till föregångsserien.

Även om ”Game of thrones” rönte exempellösa framgångar världen över valde serieskaparna David Benioff och D B Weiss att avsluta serien efter åtta säsonger.

Jakten på en ”GoT”-spinoff började redan efter den sjätte säsongen 2016 när Benioff och Weiss egentligen hade velat sätta punkt innan serien ”passerat sitt bästföre-datum”. HBO uppmanade dock manusförfattarna att hålla i gång succén ytterligare två säsonger.

I en intervju med The Wall Street Journal säger författaren George R R Martin att han förespråkade ännu fler säsonger av serien, vilket skulle ha gjort det möjligt att ”måla berättelsen med bredare drag”.

– Jag sade att det måste vara minst tio säsonger och kanske 12, 13 men jag förlorade där, säger han.

Mer inflytande nu

I slutändan hade Martin inte mycket att säga till om i de senare säsongerna av ”Game of thrones”, eftersom händelserna i serien sträckte sig bortom handlingen i hans böcker.

– Jag bidrog inte till de senare säsongerna förutom att jag uppfann världen, berättelsen och alla karaktärer. Jag tror att jag har mer inflytande nu över ”House of the Dragon”, säger han.

I intervjun berättar George R R Martin om den okonventionella processen för att utveckla en spinoff av huvudserien, en föregångare som utspelas 200 år före händelserna i ”Game of thrones”. Fem team som utvecklat varsitt synopsis besökte Martin i Santa Fe för att presentera sina visioner.

– Det var som om vi var i NFL-slutspelet och jag tränade alla lag. Det var lite konstigt, säger han.

Dyr pilot

En av manusidéerna tog sig till pilotstadiet. Ett avsnitt med Naomi Watts i huvudrollen spelades enligt uppgift in till en kostnad på cirka 30 miljoner dollar. Martin hade sina tvivel, men han stöttade projektet som HBO i slutändan bestämde sig för att skrota.

Men när han presenterades för det som till slut blev ”House of the dragon” föll bitarna på plats. Ryan Condal, som varit besatt av Martins böcker sedan 20-årsåldern, engagerades som manusförfattare och producent.

Hur serien kommer att tas emot återstår att se, men George R R Martin har redan börjat planera för nya projekt – som en potentiell uppföljare med fansens favoritkaraktär Jon Snow.

– Hur många säsonger kommer att sändas? Jag vet inte, men jag hoppas att svaret kommer att vara flera och att vi kommer att ha något som liknar Marvel- eller Star wars-modellen när allt är klart, säger han till The Wall Street Journal.

ANNONS