Norsk kulturprofil friad för åtta våldtäkter

TT-NTB

Publicerad 2022-01-28

Gaute Drevdal har fått sitt fängelsestraff reducerat av Oslos hovrätt. Arkivbild.

Den norske kulturprofilen Gaute Drevdal har fått sitt mer än 13 år långa fängelsestraff kraftig reducerat efter en dom i Oslos hovrätt.

Gaute Drevdel frikänns för åtta av nio våldtäkter och får sitt straff reducerat till ett års fängelse. Drevdal dömdes år 2020 i Oslo tingsrätt till 13 år och sex månaders fängelse för nio sovvåldtäkter och ett fall av sexuellt umgänge med barn.

I de fall där Drevdal nu har frikänts menar rätten att det inte finns bevis för att kvinnorna ifråga var i ett tillstånd där de inte har kunnat freda sig från handlingen.

Drevdal frikänns också på åtalspunkten sexuellt umgänge med barn. Rätten menar att det inte kan uteslutas att flickan ifråga blandar ihop händelser.

Drevdal döms dock till att betala ersättning på 150 000 norska kronor till tre av kvinnorna och på 120 000 norska kronor till två av dem, däremot behöver han inte betala ersättning till de fyra resterande kvinnorna.

52-årige Drevdal har haft många roller i den norska kultur- och medievärlden. Han har bland annat varit chefredaktör för Natt & Dag, Norges motsvarighet till Nöjesguiden, och han har även arbetat som pressansvarig för Hovefestivalen.

ANNONS