Rysk vrede mot SVT:s ’Tingeling’

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-17

Ambassaden om sketchen i Melodifestivalen: Avskyvärt

Den färgsprakande mellanakten i lördagens schlagerfinal har stött på patrull. ”Trångsynta och föråldrade stereotyper”, säger Anatoly Kargapolov, ryska ambassaden i Sveriges talesman.

Melodifestivalen drev med Ryssland i lördagens final.

Humorinslaget har väckt ilska och avsky i öst.

Och nu fördöms SVT av ryska ambassaden:

– Vi svarar inte på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen.

Matrjosjkadockor, kosackdansare, en kör med ryska officiersuniformer och lättklädda tjejer i tajta shorts med röda stjärnan på.

Allt rymdes i Melodifestivalens mellanaktsnummer där humorlåten ”Tinge-ling”, med Henrik Dorsin i spetsen, framfördes inför miljonpublik i lördags.

”Det är obegripligt”

Ryssland kritiserar nu öppet Sveriges television för tilltaget.

– Det är obegripligt för mig varför Sverige skulle visa sådan okunnighet i att tolka bilden av Ryssland, säger ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov till nyhetssajten The Local, thelocal.se.

Han fortsätter:

– Om ryssarna kunde se vad som hände på scenen i Globen i lördags är jag ganska säker på att det skulle minska antalet röster till den svenska sångerskan. Men förhoppningsvis kommer det här att bli en väckarklocka hos svenskarna och få dem att inse hur avskyvärda vissa av sakerna som de visat är.

Anatoly Kargapolov förklarar vidare för The Local att många anställda vid ryska ambassaden var förvirrade över det de såg som en ”stötande” och ”världsfrånvänd” bild av Ryssland och den ryska kulturen.

– Jag är verkligen upprörd att svenska folket inte bryr sig om att se bortom sina egna landsgränser och håller sig till sådana trångsynta och föråldrade stereotyper om Ryssland, säger han.

”Rysslandsfobi”

Ryska ambassaden gav enligt The Local på måndagen ett officiellt uttalande angående sketchen.

– Vi kan inte reagera på excentriciteter från några galningar vars Rysslandsfobi snarare borde placera dem på mentalsjukhus än på Globens scen.

SVT ber nu om förlåtelse för humorinslaget.

– Det är beklagligt att de inte gillar den. Vi ber om ursäkt om de har tagit illa vid sig. Det är ett satirinslag precis som vi har gjort med Leksand och andra städer, säger Melodifestivalens projektledare Ronnie Lans.

Kan du förstå att de har tagit illa upp?

– Jag kan förstå att de tar illa upp om de inte har förstått humorn i det.

Nöjesbladet har sökt Henrik Dorsin utan resultat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln