Viaplays omstridda krisplan godkänd

Publicerad 2024-01-10

Krisdrabbade streamingtjänsten Viaplays ägare har på en extra stämma sagt ja till en dramatisk räddningsplan för bolaget, skriver Viaplay i ett pressmeddelande.

Viaplays ägare – däribland storägaren Schibsted – har med beslutet godkänt ett upplägg som innebär att de genom en riktad nyemission ger bort nästan hela sitt inflytande över bolaget till de nya huvudägarna: franska Canal Plus och tjeckiska PPF.

Viaplay vill med emittering av nya aktier dra in fyra miljarder kronor i nytt kapital. Till detta kommer en stor skuldrekonstruktion som fordringsägare öppnat för på ett möte i måndags.

Viaplay Groups ägare ska ta ställning till en krisplan som kraftigt späder ut deras ägande på en extra stämma. Arkivbild

Brutalt läge för småspararna

Sverre Linton, jurist på Aktiespararna, säger till SvD att han inte är överraskad över beskedet. Men han beskriver läget för småsparare med Viaplay-aktier som ”brutalt”.

– Man blir i princip utplånade, säger Sverre Linton till SvD.

Han menar även på att Viaplays ledning hanterat situationen betydligt sämre än vad SAS gjorde, när de gick igenom en liknande kris.

– Jag hade önskat mer transparens från Viaplay vad gäller krisen i verksamheten. De kan titta på SAS, som varit väldigt transparenta mot aktieägarna när det krisat och i princip sagt ”köp inte vår aktie”. Det har inte Viaplay gjort, säger han.

Schibsted deltog inte fysiskt

Schibsted deltog inte fysiskt på stämman, utan valde som många andra ägare att poströsta.

Medier var portade från stämman.

”Vi har ingen plan att kalla till en presskonferens och avvaktar intervjuer med anledning att detta är ett steg i den längre rekapitaliseringsprocess vi befinner oss i”, skriver Viaplays pressavdelning i ett mejl till TT.

Krisen tog fart efter vinstvarning

Viaplays finansiella kris tog fart i juni i fjol när den räntepressade strömningsjätten efter de senaste årens stora satsningar gick ut med en så kallade vinstvarning.

Aktien kollapsade och vd Anders Jensen fick sparken. Sedan dess är Jørgen Madsen Lindemann vd.

I måndags blev en uppgörelse med fordringsägare klar, som öppnar för skuldnedskrivning, justerade återbetalningstider och konvertering av lån till aktier.


Läs mer om Guldbaggens publikpris och de nominerade filmerna här.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln