Rowling kallas transfobisk efter mens-tweet

TT

Publicerad 2020-06-07

Författaren JK Rowling har hamnat i blåsväder. Arkivbild.

"Harry Potter"-författaren JK Rowling anklagas för transfobi efter en rad inlägg som hon skrivit på Twitter. Kontroversen startade när Rowling kommenterade en artikel om jämställdhet före covid-19 från plattformen Devex, som innehöll frasen "människor som menstruerar".

"'Människor som menstruerar'. Jag är säker på att det finns ett ord för det. Hjälp mig här", skrev Rowling och exemplifierade med engelska felstavningar av ordet "women" (kvinnor): "Wumben? Wimpund? Woomud?"

Twitter-följare kallade kommentaren för transfobisk och påpekade att det finns transpersoner och icke-binära som också menstruerar.

JK Rowling skrev i uppföljande inlägg att hon "känner och älskar transpersoner men att radera betydelsen av kön förhindrar möjligheten för många människor att på ett meningsfullt sätt tala om sina liv."

Den amerikanska hbtq-organisationen GLAAD kommenterade debatten med att "Rowling lierade sig med en ideologi som medvetet snedvrider fakta om transpersoner och att det 2020 inte finns någon ursäkt för det."

ANNONS