Ulf ”UKON” Nilssons sommarprat: Barndomsminnen, språkets kraft och livets kontraster

Så är dagens ”Sommar i P1”

Publicerad 2024-07-08

Ulf Karl Olov Nilsson

Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.


Nyfiken på dagens sommarprat? Aftonbladet ger dig här en snabbversion – så du kan hänga med i snacket kring fikabordet.

 • Namn: Ulf Karl Olov ”UKON” Nilsson
 • Ålder: 59 år.
 • Yrke: Poet, psykolog.
 • Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.
 • Första meningen: "Mitt allra första minne är från själva julaftonsmiddagen 1968."
 • Sista meningen: ”Låt oss hoppas att vi slipper, att de flesta av oss slipper”.

Tre låtval:

 • My man on love - Judee Sill 
 • Sail on Sailor - Beach Boys
 • Stroke it Noel - Big Star

Kort om sommarpratet:

 1. Barndomsminnen och identitet: Ulf Nilsson inleder sitt sommarprat med att berätta om sitt första minne från julafton 1968, då han som barn blev upprörd över att gurkan var skuren i stavar istället för skivor. Detta minne används som en introduktion till hans tankar om hur våra tidigaste minnen formar vår identitet.
 2. Språkets betydelse: Nilsson reflekterar över språkets kraft och betydelse genom att diskutera de första orden hans son lärde sig och hur dessa ord formade en dikt. Han kopplar detta till sin yrkesroll som poet och psykoanalytiker och hur ord kan ha olika vikt beroende på när och hur de används.
 3. Minnets natur: Han delar sina tankar om hur minnen kan vara opålitliga och ibland fantasifulla. Han beskriver hur vi ofta minns vår barndom genom fragment och hur dessa minnen kan påverkas av senare upplevelser och fantasier.
 4. Personliga och professionella erfarenheter: Nilsson berättar om sin tid som psykolog på en cancerklinik, där han fick insikt i människors sista stunder. Han delar en minnesvärd anekdot om en patient som tog avsked av honom med de enkla orden ”Hej då”, vilket han finner både tragiskt och vackert.
 5. Metaforer för livet: Genom att använda metaforer som Prins Ruperts droppar och historier om flugor och bin, reflekterar Nilsson över livets skörhet och styrka. Han diskuterar också hur vår moderna värld ibland gör det enkla svårt och vice versa, och hur dessa kontraster speglar vår mänskliga natur.

Här hittar du sommarpratet.

Sommar i P1 släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00.


Den här sammanfattningen har gjorts med stöd av AI-verktyg från Open AI och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs Aftonbladets AI-policy här.

ANNONS