Från ’godhetstyrann’ till världskändis

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett telefonsamtal förvandlade Beatrice Fihn från en okänd "godhetstyrann" till en världskändis.
Men hennes sommarprogram tillhör inte den lättsmälta sorten.

Inledningen är originell med ett telefonsamtal som alla fredsaktivister drömmer om att få. Samtalet från Nobelkommittén i Oslo att just ICAN, den internationella kampanjen för att förbjuda kärnvapen fått Nobels fredspris.
På inspelningen låter Beatrice Fihn precis så överrumplad och chockad som man kan förvänta sig.
– Wow, är det enda hon får ur sig.

Ville rädda världen

Beatrice Fihn växte upp i Angered där de flesta av hennes klasskompisar kom från länder där krig och svält tillhörde vardagen. Här grundlades hennes engagemang för internationella frågor.
Hon ville kort och gott rädda världen.
Att det just blev kärnvapen var en tillfällighet. Hon fick en praktikplats hos FN i Genève där hon skulle syssla med kärnvapen. Först blev hon besviken men snart var hon fast. Sedan dess är hon besatt av att stoppa dessa massförstörelsevapen.

Beatrice Fihn.
Foto: TT
Beatrice Fihn.

Kallar Löfven för ryggradslös

Beatrice Fihn är en aktivist och det sticker hon inte under stol med. Hon kallar kärnvapnen "det bultande hjärtat i ett gammalt och orättvist system" som ICAN hittills har fått med sig över 120 länder för att avskaffa. Dock inte Sverige. Hon anklagar statsminister Stefan Löfven för att vara ryggradslös.
Alla dem som hon föraktfullt kallar realister får sig också en skopa ovett. De som tvivlar på att världens kärnvapenmakter går med på att skrota sina kärnvapen bara för att omvärlden trycker på.

Förenklad men skrämmande bild

Det hörs att hon är trött på att inte bli tagen på allvar. På att bli avfärdad som naiv. Fredspriset är en revansch.
Bilden hon ger av kärnvapenproblematiken är förenklad men icke desto mindre skrämmande. Särskilt i en värld där ledare som Donald Trump, Vladimir Putin och Kim Jong-un vårdslöst hotar med att använda dessa fruktansvärda vapen.
En mening återkommer som ett mantra.
– Om vi behåller kärnvapen för all framtid kommer de att användas.
En mörk framtidsvision som ackompanjeras av ett nästan lika tungt musikval.

Publicerad:

LÄS VIDARE