Rädsla i Staffanstorp efter sprängning

1 av 4
NYHETER

Många grannar vaknade av explosionen vid ett radhus i ett villaområde i Staffanstorp natten till måndagen.

Sprängningen var det andra attentatet på kort tid mot familjen och nu är boende i området rädda att något ännu värre ska ske.

– Det är hemskt. Man blir orolig att någon ska bli skadad, säger Ann-Mari Börjesson, boende i Staffanstorp.

Vid midnatt natten till måndagen inträffade en explosion vid ett radhus i Staffanstorp. Ett flertal boende vaknade av den kraftiga smällen och gick ut för att se vad som hänt.

– Jag vaknade av en kolossal smäll. Jag gick ut och möttes av en stark krutdoft. Först tänkte jag att det var en ny bil som hade sprängts, säger en granne som vill vara anonym.

Ett tiotal grannar samlades på gatan och de kunde snart konstatera att röken kom från ett av grannhusen. Där hade ett flertal fönster krossats och fasaden skadats av detonationen.

– Det är fruktansvärt detta och så tragiskt att en familj ska drabbas så här. Jag trodde först att det var en bil som hade sprängts. Det har ju hänt saker här innan på parkeringen, säger Ann-Mari Börjesson, granne.

Undersöker koppling

Familjen som bor i huset har varit utsatt för attentat tidigare – på nyårsnatten satte någon eld på deras bil som stod på parkeringsplatsen i området.

Polisen misstänker att attentaten kan vara kopplade till gängkriminalitet. Under 2017 vittnade tre familjemedlemmar mot en gängkriminell man. Han var åtalad för bland annat narkotikabrott och utpressning. Mannen, som sa sig tillhöra det kriminella gänget La Familia, påstod att sonen i det aktuella radhuset var skyldig honom 20 000 kronor.

Rättegången slutade med att mannen dömdes till 1 års fängelse.

Förundersökningsledare Stefan Svensson säger att polisen ska undersöka om rättegången förra året kan ha en koppling till sprängattentatet.

– Det är en möjlighet vi självklart tittar på. Men vi låser oss inte vid detta. Det kan även röra sig om något annat, säger Stefan Svensson, förundersökningsledare.

”Horn i sidan till familjen”

Enligt Stefan Svensson talar mycket för att det finns en hotbild mot familjen.

– Nu har det hänt två grejer på ganska kort tid. Det känns som att någon har ett horn i sidan till den här familjen, säger Stefan Svensson.  

Ingen är ännu gripen för dådet som rubriceras som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Vad det är för typ av sprängladdning som detonerat är oklart.

– Polisens tekniker har varit på plats och jag väntar på resultatet av det, säger Stefan Svensson.

Under måndagen uttryckte flera boende i område rädsla och frustration över det som hänt.

– Jag hoppas verkligen att polisen undersöker det här ordentligt. Det är tragiskt att våldet sprider sig så här, sa en av de boende till Aftonbladet.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Skåne