Klart: Skåne blir del av ”Greater Copenhagen”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Danmark och Skåne inleder ett tätt samarbete.

NYHETER

Efter månader av diskussioner står det nu klart, Skåne får namnet Greater Copenhagen.

Åtminstone ibland.

– Tillfället får avgöra. Ibland är vi Skåne och ibland Greater Copenhagen, säger Regionstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon (S), till Sydsvenskan.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att Danmark har velat få över Skåne på sin sida. Det handlar inte om att bryta några landsgränser utan att kunna marknadsföra Öresundsregionen under ett nytt namn, The Greater Copenhagen, skriver Sydsvenskan.

Öresundskommittén ska slås samman med danska motsvarigheten Greater Copenhagen. Det nya namnet blir Greater Copenhagen and Skåne Committe. Enligt tidningen ska alla kommuner i Skåne och Själland erbjudas medlemskap. 

Från början kommer förslaget från Köpenhamns borgmästare Frank Jensen. Området innefattar cirka fyra miljoner invånare, 11 universitet och många mil kustremsa.

Skåne har de senaste åren halkat efter i den ekonomiska utvecklingen. Enligt siffror från teknikkonsulten WSP har Skåne sämst sysselsättningsgrad i landet och Sveriges näst sämsta bnp-utveckling de senaste 12 åren. Även östra Danmark och Köpenhamn har liknande problem.

Ska fungera som marknadsföring

Först och främst ska namnet ”Greater Copenhagen” användas i marknadsföringssyften. Och på ett svenskdanskt toppmöte i Kristianstad i dag avslöjades överenskommelsen.

– Det har funnits dramatiska övertoner och talats om att Skåne säljs ut och att vi inte kommer att heta Skåne längre. Men det är ett missförstånd. Greater Copenhagen är ett marknadsföringsbegrepp, säger Regionstyrelsens ordförande, Henrik Fritzon (S), till Sydsvenskan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN