Köpenhamn är på jakt efter Skåne

Publicerad 2015-03-05

Köpenhamns borgmästare Frank Jensen blickar åt öst och Skåne.

Han vill att landskapet ska ingå i "Stor-Köpenhamn”.

– Storleken betyder allt, säger Jensen, till The Guardian.

Danske borgmästaren Frank Jensen med den "lille havsfrue" i bakgrunden har stora planer för Öresund.

Det är just den danska huvudstadens borgmästare Frank Jensen som är hjärnan bakom idén att få över Skåne på den danska sidan. Men det handlar inte om att bryta några nationella gränser utan planen är att kunna marknadsföra danska Själland och Skåne tillsammans, som "Stor-Köpenhamn”.

– Köpenhamn är en liten huvudstad men välkänd internationellt. Som Stor-Köpenhamn kan vi erbjuda något speciellt. Det handlar om att skapa något som hela regionen kan stå bakom, säger Jensen till brittiska The Guardian.

Om "Stor-Köpenhamn" blir av innefattar det drygt 3,8 miljoner invånare, 11 universitet och många mil med kustremsor.

Sämre tillväxt

Skåne har de senaste åren halkat efter i den ekonomiska utvecklingen. Enligt siffror från teknikkonsulten WSP har Skåne sämst sysselsättningsgrad i landet och Sveriges näst sämsta bnp-utveckling de senaste 12 åren. Även östra Danmark och Köpenhamn har liknande problem. Tillväxten beskrivs som avsevärt mycket sämre än städer som Stockholm, Amsterdam eller Hamburg.

Borgmästarens plan har mött motstånd i Sverige. Bland annat menar regeringen att det handlar om en regional debatt.

– Om det blir av kan det bli aktuellt att se över framtida investeringar i område om Skåne ser sig som "semi-utländskt", säger Per Tryding, vd för sydsvenska Handelskammaren, enligt The Guardian.

Vad tycker du om förslaget? Skriv en kommentar här under!