Jair Bolsonaro är Brasiliens nye president

Högerpopulisten Jair Bolsonaro har vunnit presidentvalet i Brasilien.
Med 96 procent av rösterna räknade har han fått 55,5 procent av folkets röster, enligt AP.

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, säger Jair Bolsonaro under sitt segertal.

Jair Bolsonaro från Socialliberala partiet (PSL) är Brasiliens nye president. Det stod klart vid 20-tiden på söndag kväll (lokal tid) när 96 procent av rösterna i presidentvalet var räknade.

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, säger Jair Bolsonaro under ett segertal på söndag kväll.

Valresultatet gick i linje med de senaste opinionsmätningarna som visat att Bolsonaro skulle slå vänsterkandidaten Fernando Haddad från Arbetarpartiet (PT) med 56 procent mot 44.

Firar med fyrverkerier

I Rio de Janeiro firar Bolsonaroanhängare med fyrverkerier längs stranden och folk har samlats i massor i Sao Paolo för att fira resultatet, skriver nyhetsbyrån AP.

Jair Bolsonaro, även kallad ”Tropikernas Trump”, fortsatte sitt tal med att lova att försvara ”konstitutionen, demokratin och friheten”.

– Vi kan inte fortsätta att flirta med socialism, kommunism, populism och extremvänstern, säger Jair Bolsonaro, enligt AP.

Motståndaren Fernando Haddad har accepterat valförlusten och säger att han lovar att ”försvara friheten” och fortsätta att ta ansvar som en del av oppositionen.

Hyllat tortyr och diktaturer

Den 63-årige högernationalisten och före detta militären Jair Bolsonaro har hyllat militärdiktaturer, tortyr och dödsstraff och hans karriär har hittills kantats av kontroversiella uttalanden som kallats homofoba, rasistiska och sexistiska.

Han har erkänt att han köpt sex för pengar han fått från boendebidrag och har sagt att han inte skulle våldta politiken Maria do Rosario eftersom ”hon var för ful”.

”Om sonen börjar vara lite sådär gay, ge honom en lusing och ändra hans beteende”, är ett annat av hans uttalanden.

”Mannen som gud skickade”

Jair Bolsonaro har gått på val med löften om att få ner den skenande mordstatistiken och att sänka arbetslösheten i Brasilien, ett land som befinner sig i en djup ekonomisk kris. Han vill gå ur FN och klimatavtalet och för en hård abortpolitik.

Bolsonaro är hyllad av framför allt överklassen i Brasilien. Många av hans väljare ser honom som landets räddare.

– Vi har sett så mycket skit i detta land att jag inte klarar av mer av dessa stölder från alla håll. Och Bolsonaro är killen. Han är mannen som gud skickade för att rädda oss, säger konstnären Vera Britto, 59, till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN