FN röstade igenom nya sanktioner mot Nordkorea

NYHETER

Nordkorea hotade att orsaka USA den största smärta landet någonsin genomlidit om nya sanktioner röstades igenom i FN.

Men efter att Kina och Ryssland sagt sitt tvingades USA ta bort flera punkter.

Sanktionerna som till slut godkändes är trots det de hårdaste hittills.

1 av 2 | Foto: Wong Maye-E / AP TT / NTB SCANPIX

Efter att Nordkorea i början av september genomfört sitt sjätte kärnvapentest kallade USA till möte i FN:s säkerhetsråd för att driva igenom nya sanktioner mot diktaturen. USA ville bland annat att Nordkorea helt skulle förbjudas att importera olja och exportera textil samt att regimens tillgångar skulle frysas utanför landets gränser.

Nordkorea svarade med hot om att orsaka USA ”den största smärta och det största lidande som landets någonsin genomlidit i hela dess historia". "Världen kommer att bevittna hur DPRK (Nordkorea) tämjer de amerikanska gangstrarna genom en serie åtgärder som är hårdare än de någonsin kunnat ana", skrev utrikesdepartementet i ett uttalande från den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

”USA söker inte krig”

Även Kina och Ryssland uppges ha haft synpunkter på förslaget och eftersom de permanenta medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd har vetorätt tvingades USA presentera ett nytt som alla kunde enas kring.

Under söndagen kom USA med ett uppdaterat utkast som nyhetsbyrån AP beskriver som ”urvattnat”. Både förslaget om att totalförbjuda oljeimport och att frysa Kim Jong-Uns privata tillgångar uppges ha försvunnit från ursprungsutkastet.

Under natten till tisdag svensk tid röstade säkerhetsrådet enhälligt för nya de sanktionerna. Trots att USA tvingats omarbeta sitt ursprungsförslag beskrivs de nya sanktionerna som de hårdaste mot Nordkorea hittills.


– Vi har fått nog av att försöka få Nordkorea att göra det rätta, vi agerar nu för att hindra Nordkorea från att göra fel, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

FN begränsar försäljningen av naturgas och råolja till Nordkorea och stoppar all textilexport från landet. Enligt Nikki Haley innebär de nya sanktionerna att över 90 procent av Nordkoreas export nu förbjuds.

Sanktionerna innebär dock inte att USA söker krig mot Nordkorea säger Haley.

– Vi har ännu inte passerat punkten där det inte finns någon återvändo.

Hindrade skaldjursexport

Sedan Nordkorea genomförde sitt första kärnvapentest 2006 har FN:s säkerhetsråd vid åtta tillfällen beslutat om sanktioner mot Nordkorea. I somras stoppade säkerhetsrådet all export av kol, järn, bly samt fisk och skaldjur från landet.

I FN:s säkerhetsråd sitter representanter för de permanenta medlemsstaterna Kina, Ryssland, USA, Storbritannien och Frankrike. Just nu är även Egypten, Senegal, Etiopien, Japan, Kazakstan, Uruguay, Bolivia, Italien, Ukraina och Sverige representerade i rådet.

USA och Nordkorea – vad är USA:s alternativ? 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM