Röstning avklarad – ställer sig bakom Erik Ullenhag

Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2019-06-18

Liberalernas största distrikt ger besked om vilken av de tre kandidaterna till partiledare de kommer att stödja.

– Jag är inte särskilt förvånad över att det blir Erik Ullenhag, säger Anna-Lena Johansson, förbundsordförande för Liberalerna Stockholms län.

På tisdagskvällen klockan 20.30 meddelade Liberalernas Stockholmsförbund, ett av de tyngsta förbunden, att de kommer ställa sig bakom Erik Ullenhag som partiledare. Nu hoppas förbundet att han ska kunna vända ett enligt dem sargat parti till det bättre och locka fler väljare.

– Vi tror Erik är den som långsiktigt kan leda oss till framgångar. Men för det behöver vi ha ett parti som känner sig enade, säger Anna-Lena Johansson förbundsordförande för Liberalerna Stockholms län.

Även Erik Ullenhag tycker att Liberalerna behöver en nödvändig förändring för att spela roll i svensk politik.

– Jag är tacksam för det stöd jag fått, i kväll och under möten runtom i landet under de tre veckor jag kampanjat. Vilket vägval Liberalerna tar avgörs på landsmötet, skriver Ullenhag i en kommentar till TT.

Röstningen är den sista i den intensiva striden om posten som partiledare i Liberalerna. Tunga förbund så som Skåne och Västsverige ställer sig sedan innan bakom den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni. Men den slutgiltiga omröstningen sker den 28 juni.

Väljarna vill ha Nyamko Sabuni

Stämningen ska enligt Anna-Lena Johansson på mötet ha varit respektfull och öppen. Efter den tidigare dramatiska diskussionen internt hoppas hon de kan fortsätta den framtida diskussionen på samma vis.

– Det var ett väldigt öppet och transparent möte. Sen så är det ju inte klart förrän det är klart. Oavsett vem det blir så är alla från mötet eniga om att den som blir vald kommer vi alla att stå bakom även om det inte är ens favoritkandidat, säger Anna-Lena Johansson.

Kritik har tidigare framförts om att för få deltagit i medlemsomröstningarna. Omkring 19 av 21 länsförbund har ställt sig bakom Nyamko Sabuni. Sedan tidigare är hon en favorit bland svenska väljare, enligt en mätning gjord av Aftonbladet/Inizio. Mätningen visar att Nyamko Sabuni får 36 procent, Erik Ullenhag 25 procent och Johan Pehrson 5 procent.

Som Aftonbladet tidigare skrivit har Erik Ullenhag fått backning av bland annat ungdomsförbundet och kvinnoförbundet. Dagen innan Stockholmsförbundet meddelade sitt beslut gick även EU-kommissionären Cecilia Malmström, tidigare EU-minister (L) , ut och gav sitt stöd till Erik Ullenhag.