Obama bjuder till toppmöte

Publicerad 2015-01-11

Ministrar från Europa och Nordamerika har kommit överens om att ökad övervakning av internet och gränser behövs för att stoppa jihadistattacker. Ett globalt säkerhetstoppmöte planeras i USA i februari.

Efter ett ministermöte i Paris på söndagen släpptes ett gemensamt uttalande från ministrar från elva EU-länder samt den amerikanska justitieministern Eric Holder. I uttalandet betonades nationernas "beslutsamhet att gemensamt bekämpa terrorism", skriver AFP.

Utökade kontroller

Det är enligt ministrarna absolut nödvändigt att internetleverantörer samarbetar med regeringar för att nära övervaka och, om det behövs, ta bort material som "syftar till att uppvigla till hat och terror".

Utöver hårdare kontroll av internet vill ministrarna dessutom övervaka EU-medborgares rörelser när de lämnar eller återvänder till EU. De vill också se ändringar av reglerna för fri rörelse inom Schengen-området.

USA:s justitieminister Eric Holder meddelade också att USA:s president Barack Obama kommer att bjuda in allierade till ett säkerhetstoppmöte i Washington den 18 februari.

Amerikanskt toppmöte

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman var på plats i Paris och påpekade inför mötet att det är svårt att förhindra attentat som de som skakat Frankrike i veckan.

– Vi kommer aldrig kunna förhindra allt, men vi kan göra allt vi kan för att förhindra attentat, sade han till TT och tillade att flera attacker förhindrats i Sverige de senaste åren.

Jämfört med för några år sedan är hotbilden förhöjd i Sverige, bland annat på grund av svenskar som strider utomlands, enligt Ygeman.

– Vi måste orka tänka tanken att det som har hänt i Belgien, det som har hänt i Frankrike, det som har hänt i Norge också kan hända i Sverige. Vi ska göra allt vi kan för att skydda oss mot det men det finns en förhöjd hotbild, så är det.

TT