Ung man skjuten i bostadsområde

Uppdaterad 2014-07-18 | Publicerad 2014-07-17

Jönköping/Stockholm. Skadeläget är allvarligt för den man i 20-årsåldern som sköts i stadsdelen Öxnehaga i Huskvarna på torsdagskvällen.

En tonåring sitter anhållen skäligen misstänkt för mordförsök.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen fick polisen in flera samtal från allmänheten om skottlossning i stadsdelen Öxnehaga, sydväst om Huskvarna centrum.

– Jag hörde skotten, jag hörde minst fyra. Vid åttatiden, säger en förbipasserande på platsen.

När polisen anlände låg en ung man skottskadad vid friluftsanläggningen Öxnegården.

– När patruller kommer till platsen anträffas en skadad man. Han har förts till sjukhus med skottskador, sa Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

En källa till Aftonbladet säger att mannen blev jagad på en vespa innan han sköts med flera skott.

Allvarligt skadad

Mannen fördes till länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Enligt uppgifter till Jönköpingsnytt har han skjutits med fem skott, något som polisen inte bekräftat.

Han opererades under natten och har sedan dess varit nedsövd. Tillståndet bedöms som allvarligt men stabilt.

– Läget är fortfarande allvarligt. Han bedöms som allvarligt skadad, men var skadorna finns kan vi inte gå in på. Förhoppningsvis ska han snart kunna höras, säger vakthavande befäl Bo Kellerth.

Tonåring anhölls

En man under 18 år hemmahörande i Jönköping har anhållits misstänkt för mordförsök. Jouråklagaren i Jönköping tog beslut om att anhålla honom som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

– Han är hörd i natt och blev därefter anhållen. Vad som framkommit i förhör kan jag inte säga. Vi fortsätter att arbeta på bred front under dagen. Utredningsläget är någorlunda bra och kan under dagen antingen stärkas eller leda till att han avskrivs, säger Bo Kellerth.

Enligt uppgifter till Aftonbladet rör sig både den som är skjuten och den som ska ha skjutit i kriminella gäng.

Jönköpingspolisen varken bekräftar eller dementerar, men meddelar att deras bild är att det är personer som känner varandra som hamnat i någon form av konflikt.

Hittade blodiga kläder

Ett flera hundra kvadratmeter stort område spärrades av under kvällen och natten. Hundförare sökte av området och ska ha hittat blodiga kläder.

Polisen har inte velat uppge om de har hittat något vapen.

Under fredag morgon har polisen hållit fortsatta förhör med personer kopplat till händelsen. Under dagen bearbetar polisen inkomna tips och bedriver inre spaning.

Utredningen tas över av polisens grova brottsgrupp.