Inte alltid ren i renkorven

TT

Publicerad 2018-02-15

Viltprodukter innehåller inte alltid det djurslag som du tror, och vad som anges på förpackningen. Arkivbild.

Du tror att du köper renkorv men egentligen är det något annat innanför fjälstret. En undersökning som Livsmedelsverket gjort visar så stora skillnader mellan märkning och det verkliga innehållet att det klassas som oacceptabelt.

Av de 44 viltprodukter som under hösten 2017 undersöktes hittades DNA från annat djurslag än det som stod på förpackningen i 19 av produkterna. I tre av produkterna saknades djurslag som fanns med i innehållsförteckningen.

Även gällande spårbarheten av livsmedlen upptäcktes brister, vilket innebär att det inte tydligt framgår varifrån råvarorna eller maten kommer och till vem den sålts vidare.

Om resultatet beror på medvetet fusk eller en otillräcklig hantering av kött och rengöring vid produktionsanläggningarna är oklart. I vissa fall, där annat djurslag än det som angavs hittades, var mängderna små.

"Oavsett orsak är det här oacceptabelt. Vi måste få rätt information om de livsmedel vi köper och livsmedelskontrollen följer upp de här resultaten.", säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.