Sjuårig pojke sköts ihjäl på Västbanken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-27

Träffades när han lekte vid fönstret

Tragedi. Sjuårige Khaled Walweel dödades när han lekte vid fönstret. Här bärs han ut av sin pappa, strax efter skottlossningen.

Sjuårige Khaled Walweel lekte vid fönstret hemma i lägenheten i Balata flyktingläger på Västbanken. Plötsligt utbröt skottlossning på gatan nedanför, och Khaled träffades i ryggen och avled omedelbart, uppger AP.

Israeliska armén uppger att pojken träffades av en förlupen kula från en palestinier som sköt mot en israelisk arméjeep.

Tidigt på lördagmorgonen tågade israeliska trupper in i flyktinglägret för att leta efter en efterspanad som misstänks ligga bakom flera försök att smuggla sprängämnen i området, uppger den lokale armétalesmannen Guy Hatzout.

”Pappan bär pojken”

Eftersom de inte kunde hitta mannen beordade han reträtt. I samband med reträtten blev Hatzouts jeep beskjuten, uppger han, enligt nyhetsbyrån AP.

– Bara sekunder senare hör jag skrik bakom jeepen, säger han. Jag ser en hel familj skrika, och i pappans armar ser jag en blödande pojke.

Pojkens mamma Lina säger däremot att pojken har blivit skjuten av israeliska soldater, som sköt mot pojkar som kastade sten mot jeepen.

Ett tv-team var på platsen, och filmade händelsen. På filmen ser man hur jeeparna utsätts för stenkastning. En av jeeparnas skärmar träffas av en kula, och strax därefter kommer familjen ut med den blödande pojken.

”Föll ned från soffan”

Familjen bor i en lägenhet på andra våningen.

– Han lekte nära fönstret, berättar Khaleds mamma Lina för nyhetsbyrån AP. Jag hörde skottlossning och såg min pojke falla från soffan ned på golvet.

Karin Klarström