Två dömda för brutala rån mot äldre

Publicerad 2013-11-01

En 83-åriga kvinnan överfölls i hissen.

I somras satte en rånvåg skräck i Stockholms pensionärer.

På kort tid utsattes fyra äldre kvinnor för brutala överfallsrån.

Nu har två personer dömts i Stockholms tingsrätt för rånen.

Fyra äldre kvinnor rånades med stor hänsynslöshet under juli månad i olika trapphus på Södermalm i Stockholm samt i Farsta. En av kvinnorna ska ha misshandlats så svårt att hon fick käken avslagen, enligt uppgift till Aftonbladet.

Nu har två personer, en 30-årig man och en 19-årig kvinna, dömts för överfallen. Mannen dömdes till åtta års fängelse och livstids utvisning och kvinnan till sex års fängelse och livstids utvisning.

Övervakningsfilmer

De brutala omständigheterna vid rånen gjorde att de utsatta kvinnorna inte kunde peka ut några personer och det fanns få vittnen.

Polisen kom i stället rånarna på spåret med hjälp av en övervakningsfilm från tunnelbanan i Farsta. Samma personer kunde senare identifieras på en övervakningsfilm i närheten av Swedenborgsgatan och Hornsgatan på Södermalm under de tider som rånen begicks där.

Utredarna kunde sedan knyta de bägge gärningsmännen till brottsplatserna genom analyser av deras mobiltelefoner och fynd av stöldgods.

Tredje person häktad

Både mannen och kvinnan dömdes mot sitt nekande. Båda två ändrade sina historier i tingsrätten jämfört med vad som framkommit i polisens förhör. Utöver det hävdade båda rånarna under tingsrättens förhandlingar att de inte kunde svara på några frågor på grund av minnesbrist.

Ytterligare en man är häktad i sin frånvaro, misstänkt för delaktighet i de grova rånen.

Polisen misstänker att mannen har lämnat Sverige.