Margareta tvingas leva i fattigdom

Publicerad 2014-02-24

Lever på 6 800 i månaden

Margareta Stenström, 72, har arbetat och slitit hela sitt liv. Nu är hon pensionär och lever på 6 200 kronor i månaden. ”Det känns i hjärtat”, säger hon.

HÖRBY. Margareta Stenström, 73, är en av alla pensionärer som lever på gränsen.

Hon började jobba när hon var 14 år gammal – i dag får hon knappt ut 6 800 kronor i månaden.

– Det är klart att jag känner bitterhet, säger hon.

I ett gult tegelhus två kilometer väster om Hörby bor Margareta Stenström, 73, i ett hus tillsammans med sin man Jan-Inge Stenström, 77.

Här har de bott sedan 1977 och Margareta Stenström förklarar att här kommer de att bli kvar.

– I dag har vi inte råd att flytta härifrån. Vi har inget val.  Och vi bor ju även billigare här än om vi skulle flytta in till en liten lägenhet i stan.

Jobbat heltid

Margareta Stenström började jobba som kontorsbud när hon var 14 år. Sedan dess har hon jobbat heltid eller halvtid under största delen av sitt liv.

Bland annat som administratör inom sjuk­vården och läkarsekreterare.

– Jag har alltid arbetat.  Den enda gången jag var hemma var när jag fick mina tre barn. Och eftersom min son var utvecklingsstörd fick jag vara hemma under 1975 och 1976. Men bortsett från det har jag slitit fram till att jag var 62 år. 

Kroppen gav upp

Men då orkade Margareta Stenström inte längre. Hon gick in i väggen, blev utbränd, och fick läggas in på sjukhus. Hon försökte komma tillbaka till sitt gamla jobb genom arbetsträning - men det gick inte.

Kroppen hade gett upp.

– Min chef föreslog att jag skulle säga upp mig och ta ut min tjänstepension. Så jag gjorde det. Men när jag var 65 år var den i princip slut. Sedan dess får jag ut min folkpension på 6 200 kronor efter skatt plus 570 kronor i tjänstepension.

För Margareta Stenström känns det bittert att leva under så knappa förhållande.

’Måste resa oss upp’

Trots flera decennier av hårt arbete.

– Det känns i hjärtat. Speciellt när Reinfeldt säger att det ska löna sig att jobba. Jag har alltid arbetat och slitit, levt ett rättskaffens liv, och aldrig utnyttjat samhället. Men ändå har det inte lönat sig. Det är klart man blir bitter.

När hon får höra om att närmare en kvarts miljoner pensionärer levde under EU:s fattigdomsstreck 2011 och drygt 200 000 i fjol suckar hon tungt.

– Varför finner vi oss i det här? Vi måste resa oss upp och säga att nu är det bra. Varför är vi pensionärer så tysta?

Maken hjälper till

Samtidigt är Margareta Stenström tacksam över att hon har en make som får ut en bättre pension.

– Han fick ju ta del av det gamla pensionssystemet och kunde arbeta livet ut. Men utan honom skulle jag inte klara mig alls. Hur i hela friden skulle det gå till?