Knivdådet: Offren slumpmässigt utvalda

Publicerad 2015-06-06

Två kvinnor knivhöggs mitt i folkvimlet på Medborgarplatsen och allt tyder på att de var slumpmässigt utvalda offer.

Tack vare en kanadensisk ex-polis på semester stoppades de två misstänkta.

– Som kollega kan jag tänka mig att det hade varit svårt att inte göra något, säger yttre befäl Gunnar Ricknell.

Björns trädgård på Medborgarplatsen i Stockholm var full av människor som njöt av fredagssolen. Då knivhöggs två kvinnor mitt bland allt folk.

Larmet kom till polisen vid 16.37 och kort därefter hittades kvinnorna som enligt uppgift till Aftonbladet ska ha huggits flera gånger på två olika platser i Björns trädgård. En av kvinnorna blödde från magtrakten och låg på marken när ambulanspersonal kom fram.

Den andra kvinnan satt i en trapp och vittnen har berättat att de först inte förstod vad som hänt.

– Hon satt i trappan och det blödde från nacken. Vi hjälpte till för att stoppa blödningen och pratade med henne tills polisen kom, säger en anställd på en restaurang i området.

”Känner inte varandra”

Nu berättar polisen att de två kvinnor verkar vara slumpmässigt utvalda offer för knivattackerna.

– De två kvinnorna känner inte varandra och det har inte framkommit någon koppling till de anhållna. Man kan säga att de varit på fel plats vid fel tid, säger Lars-Erik Baarsen, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

– De verkar ha haft ren otur.

Kort efter larmet kunde polisen gripa en man i 30-årsåldern och, enligt Aftonbladets källa med insyn i utredningen, en kvinna i 40-årsåldern i närheten av brottsplatsen.

– Det är vittnen som har följt efter på avstånd och det kan man säga är ett bra sätt att hjälpa oss, sa yttre befäl Gunnar Ricknell till Aftonbladet i går.

På polisens Twitter-konto YB Södermalm så var det en pensionerad polis som satte stopp för de två misstänktas flykt efter knivdådet.

”Föredömligt ingripande”

”Vid knivdådet i Björns Trädgård i går ingrep en pensionerad kanadensisk polis vilket ledde till gripandet av misstänkta. Forever a cop!” skriver de på Twitter.

– Det kanadensiska paret var här på kort semester och han blev vittne till händelsen, säger Gunnar Ricknell.

– När de personer som nu sitter anhållna lämnade platsen så följde han efter och drog med sig en ordningsvakt.

Ex-polisen och ordningsvakten larmade polisen och kunde också guida dem till mannen och kvinnan.

– Det är ett föredömligt ingripande, det är en av anledningarna till att vi så snabbt kunde ta fast de här två personerna och det är inte alltid så att ett vittne behöver ingripa fysiskt utan det är lika bra att iaktta och hjälpa oss på det sättet, säger Gunnar Ricknell.

– Jag kan också tänka mig som kollega att det i det här fallet kan ha känts svårt för honom att inte göra något.

Mordförsök

Polisen har har hört de båda misstänkta men har alltså inte kunnat hitta något motiv. Enligt stationsbefäl Lars-Erik Baarsen finns det psykisk ohälsa med i bilden för en av de anhållna.

Tillståndet för de två skadade kvinnorna rapporterades i går vara allvarligt men inte livshotande. Under lördagen har de båda kunnat lämna sjukhuset.

– De är vid god vigör, säger Lars-Erik Baarsen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln