Nu öppnar IS-hotellet

Publicerad 2015-05-08

Lyxhotellet Ninawa International i Mosul tillhör Iraks mest exklusiva.

Hotellet har 262 rum, två restauranger och massa andra lyxiga faciliteter.

Den senaste tiden har hotellet varit stängt men nu har det öppnats igen – av terrorsekten IS.

Flera utländska medier, däribland The Independent, rapporterar att Islamiska Staten har återöppnat ett av Iraks lyxigaste hotell. På det femstjärniga Ninawa International i Mosul vajar nu Islamiska Statens svarta flagga. Bilder som pumpas ut från terrorsektens väloljade pr-maskineri visar hur IS-medlemmar firar hotellets återinvigning den första maj. På nyinvigningen bjöds det på fyrverkerier och middag vid hotellets magnifika poolområde, rapporterar Buzzfeed. Sajten skriver även att IS har döpt om Ninawa till ”Arvtagarnas hotell”.

Femstjärnigt hotell

Twitterkonton med koppling till IS sprider även bilder där man kan se medlemmar ”rusta upp” hotellet inför invigningen. Det går att se IS-medlemmar som bonar golven, påtar i trädgården och målar över och förstör hotellets ”hedniska” konst.

Det femstjärniga hotellet hade flera positiva omdömen på resesajten TripAdvisor. Men efter nyheten om att IS tagit över hotellet började cirkulera i globala medier har sajten tagit bort hotellet från deras sida. En av recensenterna skrev att hotellet är ”ett av det bästa som han besökt” med ”fin utsikt” över floden och staden.

Det framgår inte hur mycket en natt på hotellet kommer att kosta nu när det är i IS regi. Inte heller vilka gäster som är välkomna. Det spekuleras i att hotellet enbart ska vara öppet för Islamiska Statens officerare men till invigningen var alla invånare i Mosul inbjudna.

Nästa steg i offensiven mot IS

Hur länge hotellet kommer hålla öppet i Islamiska Statens regi är svårt att säga. Om allt går som Iraks armé och deras allierade vill så blir det inte så länge.

Mosul är Iraks andra största stad och nästa steg i den Irakiska arméns stora våroffensiv mot IS.

Staden var en av de första städer som IS tog över och ses som mycket viktig, såväl symboliskt som strategiskt.