Husrannsakan hos TV 4

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-07

Bengt Magnusson: "Det är häpnadsväckande"

Polisen har gjort husrannsakan på TV4:s redaktion i Stockholm.

Syftet var att få tag på kvittot efter krogmötet häromveckan.

– Något kvitto finns inte. Men efter lite diskussion nöjde de sig med en fotostatkopia på kontokortsslipen, säger Cecilia Giertta, kommunikationsdirektör på TV4.

För andra gången på kort tid drabbas TV4 av en husrannsakan. Det har inte hänt sedan IB-affären i början på 1970-talet att polisen gjort husrannsakan på en stor nyhetsredaktion.

Men den här gången handlar det inte om spioneri utan om ett misstänkt mutbrott. Husrannsakan beslutades av överåklagare Christer van der Kwast som utreder om det var en muta när TV4:s reporter Anders Pihlblad bjöd dåvarande statssekreterare Ulrica Schenström (m) på krogen.

– Vi tycker förstås att det är jättebra att allmänheten får veta om det var en muta att bjuda någon på krogen för 945 kronor, säger Cecilia Giertta med ironi i rösten.

Christer van der Kwast vill inte kommentera beslutet:

– Jag säger ingenting. Absolut ingenting, säger han till TV4.

Polisen gjorde husrannsakan sedan TV4 tidigare i veckan vägrat lämna ut kvittot.

– Självklart är jag oerhört upprörd över detta. Att det kommer poliser och kräver att få göra husrannsakan på en nyhetsredaktion är mycket allvarligt. Det finns alltid personer på en nyhetsredaktion som är där för att lämna uppgifter eller vidimera andra uppgifter. Det är inte självklart att de vill bli sedda av polisen, säger hon.

Hur gick husrannsakan till?

– Jag blev uppringd av receptionen som sa att det stod två poliser och väntade med ett skriftlig beslut på att få göra husrannsakan på redaktionen. Vi gick ner och mötte dem varpå de följde med upp till redaktionen där vi gav dem fotostatkopian.

Ville de inte ha originalet?

– Jo egentligen ville de det, men efter en liten diskussion nöjde de sig med en kopia. Vi tyckte att det kunde vara bra att ha kvar originalet här.

Ni filmade dem såklart för ett nyhetsinslag i den egna kanalen?

– (Skratt) Det får du väl se på Nyheterna. Men de kände sig nog inte särskilt bekväma i situationen kan jag säga.

Kommer ni att vidta några åtgärder med anledning av det som hänt?

– Några sådana beslut har vi inte tagit.

Journalisten och nyhetsankaret Bengt Magnusson var på plats när polisen slog till. Även han är upprörd:

– Det är häpnadsväckande att åklagaren skickar poliser till en nyhetsredaktion för att få kvitto på en krognota. Jag tycker nog att van der Kwast använder väldigt grovt artilleri i det här läget, säger han.

Aftonbladet.se har utan framgång sökt överåklagare Christer van der Kwast.

ANNONS