’Nötköttslasagne’ gjordes av hästkött

Publicerad 2013-02-08

Köttsskandalen växer i omfattning.

I dag gick Findus ut med att det verkligen var hästkött i den frysta lasagnen.

Samtidigt avslöjas nya detaljer om leverantörskedjan bakom lasagnen - som har sitt ursprung i rumänska hästslakterier.

I dag drog Hemköp, Ica, Willys och Coop tillbaka sina färdiggjorda lasagner som befaras innehålla hästkött.

Samtidigt kom provsvaren från Findus analys av sina egna produkter.

Innehöll häst-dna

Svaret var tydligt: rikligt med häst-dna.

På fredagskvällen avslöjade nyhetsbyrån AFP dessutom uppgifter om hästköttets ursprung.

Svensk-brittiska Findus köper sina färdigrätter från ett franskt kötthanteringsföretag som är verksamt i Luxemburg. Som köper in hästkött från Rumänien - och säljer det som nötkött.

Det var på torsdagskvällen som Findus i Storbritannien blev påkomna med att ha sålt färdiggjord nötköttslasagne - som innehåller hästkött.

Stoppade leveranserna

Enligt analyser som företaget gjort innehöll flera förpackningar upp till 100 procent hästkött, rapporterade den brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket.

Samma kväll meddelade Findus att det också kan ha funnits hästkött i svenska Findus lasagner. Lasagnerna tillverkas på samma fabrik som de engelska produkterna och därför stoppade företaget alla leveranser av lasagne till butik.

– Vi har sedan i måndags fått indikationer från vår leverantör att det kan finnas en avvikelse mellan innehållsföreteckning och ingredienserna i produkten, säger Henrik nyberg, produktionsdirektör på Findus.

På fredagen följde också Axfood (Willys och Hemköp), Coop och Ica efter Findus exempel och återkallade lasagneprodukter.

Det gäller varumärkena Eldorado Lasagne Bolognese 1 kilo, Willys Lasagne Bolognese 400 gram, Coop Lasagne 400 gram, Ica Lasagne Basic 400 gram, samt Hemköp Lasagne Bolognese 400 gram.

Ingen hälsofara

– Det finns en misstanke om att det kan finnas hästkött i färsen, men vi har inte fått det bekräftat från leverantören, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica, till TT.

Företaget bakom produkterna har använt kött från samma slakteri som levererat hästkött till Findus återkallade lasagne, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Coop skriver i ett pressmeddelande, likt de andra två, att produkten inte utgör någon hälsofara men att lasagnen förstås ska innehålla det som står i innehållsförteckningen. Coop uppmanar den som köpt varan att byta den i närmaste butik.

Samtliga berörda företag uppger att de tillbakadragna produkterna inte är hälsofarliga.