Nu försvinner superhettan

Jonas Fredén/TT

Publicerad 2021-07-26

Mörka moln är på väg in över Sverige söderifrån.

Mörka moln, regn, åska och ibland 15 grader kallare.

Toppenvädret flyr Sverige under veckan som kommer, enligt SMHI.

– Den närmaste tiden bjuder på väder närmare det normala för årstiden, säger Emelie Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Juli har varit varmt, soligt och vackert med blå, blå himlar varje dag i nästan hela Sverige. Men nu är det slut på medelhavsvärme för den här gången.

Högtrycket som parkerat över landet får maka på sig för regn och moln som blåser in från söder. På Västkusten och i söder har det redan börjat svänga om.

– Vi får ostadigt väder med stora lokala variationer och temperaturer som sjunker från 30-strecket ner mot 20 grader, och kanske 15 grader när det regnar, säger Emelie Karlsson.

Norrland kan njuta av värmen lite längre, med undantag av Västerbotten som också kan få en del skurar.

Är supersommaren över för i år?

– Nja, det kan man inte veta. Prognosen gäller för den närmaste veckan och lite till. Men vi har ju hela augusti kvar och det kan komma nya högtryck. Dessutom varierar det här ostadiga vädret mycket över landet och över dagarna. Det kommer inte att regna hela tiden.

Semesterlediga svenskar får helt enkelt stiga upp på morgonen och se om det är läge att ta fram badbyxorna eller Yatzy-kartongen.

– Alla människor gillar inte värmen heller. En del välkomnar svalare väder och tycker att det är uppfriskande, säger Emelie Karlsson.

SMHI har varnat för höga brandrisker, så det kan vara bra med lite regn.

– Alla väder har sin charm. Och det händer lite mer med vädret nu än när det bara är sol i hel landet.