Liberal HD-domare i USA avgår

Martin Yngve/TT

Uppdaterad 2022-01-27 | Publicerad 2022-01-26

Joe Biden har fått chansen att skriva historia.

Domaren Stephen Breyer uppges avgå och USA:s president får nu chansen att uppfylla löftet att utse den första svarta kvinnan i HD.

Den liberale HD-domaren Stephen Breyer har bestämt sig för att avgå i sommar. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Beskedet öppnar för president Joe Biden att få tillsätta en ny domare. Och det är en efterlängtad positiv nyhet för Demokraterna – Breyer har nämligen länge kritiserats från vänsterhåll just för att han inte har avgått.

Partiet har inte utsett någon HD-domare sedan 2010 och de minns hur Breyer och nu avlidna Ruth Bader Ginsburg valde att sitta kvar under Barack Obamas sista år i Vita huset, trots hotet om att Donald Trump och Republikanerna skulle kunna vinna valet 2016.

Och de minns hur Trump år 2020 kunde utse konservativa Amy Coney Barrett till liberala Ginsburgs ersättare i den mäktiga domstolen.

Välkommet besked

Efter tillsättandet av Neil Gorsuch och Brett Kavanaugh var det Trumps tredje utnämning till domstolen, som under hans tid som president blev mer konservativ.

Därför är onsdagens besked, som sägs komma från Breyers närmaste krets, välkommet.

Med en ytterst svag demokratisk majoritet i senaten krävs det i dagsläget att bara en av partiets senatorer hoppar av eller avlider för att Biden skulle få det mycket svårare att få tillsätta en liberalt sinnad domare.

Och skulle höstens val gå som de flesta analytiker tror, att Republikanerna får en majoritet i senaten, har partiets ledare i senaten, Mitch McConnell, så gott som lovat att de inte kommer godkänna en Biden-kandidat.

Utsågs av Clinton

83-årige Stephen Breyer tillträdde Högsta domstolen 1994, nominerad av president Bill Clinton tidigare samma år. Av dagens nio domare har bara 74-årige Clarence Thomas, som tillträdde 1991, suttit längre.

Veteranen, äldst av dagens nio domare, ses som en pragmatisk röst i en allt mer konservativ och polariserad domstol och har bland annat tagit ställning för aborträtten och mot dödsstraffet.

Hans avgång ändrar inte styrkeförhållandet i domstolen, där de konservativt lagda har sex stolar, och de liberala tre. Men för president Biden ger Breyers avgång en möjlighet att infria sitt löfte om att utse den första svarta kvinnan till HD, och med en sådan utnämning – i så fall den första svarta kvinnan i HD:s historia – skulle Biden trots allt kunna skriva historia.

Lovar snabb utnämning

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer har också redan lovat att den person Biden nominerar kommer att få en snabb resa fram till en omröstning som denne lär ta sig igenom.

Flera namn figurerar redan i spekulationerna – framförallt domarna Ketanji Brown Jackson (51 år), J Michelle Childs (55) och Leondra Kruger (45) – och ryktena lär florera tills ett beslut kommer.

Vita huset hälsar att ingen kandidat finns klar, och president Biden vill avvakta alla officiella uttalanden.

– Alla domare borde få en möjlighet att bestämma vad han eller hon ska göra och säga och meddela detta på sitt sätt. Låt domare Breyer göra det och sedan diskuterar jag gärna frågan, säger Biden enligt AP.