Boende evakuerade efter explosion i Stockholm

TT

Publicerad 2022-09-24

En kraftig explosion inträffade vid ett flerfamiljshus på östra Södermalm i Stockholm vid midnatt mot lördagen. Ett 20-tal människor har evakuerats, och vid 17-tiden hade de fortfarande inte fått återvända till sina lägenheter.

Polisen, räddningstjänst och sjukvårdspersonal inledde en stor insats på platsen, sedan larm kommit in strax efter midnatt.

– Det är något som har exploderat i anslutning till en fastighet. Det finns förstås skador på fastigheten, dels på entréplan och dels fönsterrutor som har krossats, sade Jonas Widmark, RLC-befäl hos polisen, under natten.

Även intilliggande fastigheter har skadats men det finns inga uppgifter om personskador.

Evakuerades till lokal

Räddningstjänsten evakuerade ett 20-tal personer från en av portarna i flerfamiljshuset. De fick inledningsvis samlas i en närliggande lokal.

– Vi arbetar fortfarande på platsen, så de boende har inte kunnat komma tillbaka, säger polisens presstalesperson Towe Hägg på lördagseftermiddagen.

Vid 17-tiden hade de fortfarande inte fått återvända. Den tekniska undersökningen pågår fortfarande.

– Först måste vi vara klara så att inte någon förstör spår.

”Fönstren skakade”

Under natten arbetade många poliser i området med att samla in bevis. Även bombskyddet var på plats. Räddningstjänsten satte in två ledningsenheter och sex brandbilar från tre stationer i insatsen.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse. Ingen har gripits, men en person togs under natten med till förhör. Personen är dock inte längre frihetsberövad.

Explosionen hördes över ett stort område.

– Jag låg i sängen precis vid fönstret. Jag trodde först att det var nån som sköt fyrverkerier precis utanför. Men sedan skakade fönstren i flera sekunder som av en tryckvåg, säger en kvinna som bor cirka en kilometer från platsen till Aftonbladet.

Dagen efter Solnaexplosion

Enligt polisen är det för tidigt att säga om attentatet var riktat mot en specifik person på adressen.

– När ett sådant här brott sker sätts en underrättelseapparat i gång för att se om det kan finnas motivbilder, det gör man alltid, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen.

Explosionen på Södermalm skedde bara ett dygn efter en kraftig detonation vid ett bostadshus i Huvudsta i Solna. Även vid det tillfället tvingades man evakuera boende i ett av trapphusen.

TT: Ser ni något samband mellan händelserna?

– Sådant tittar man alltid på i ärenden av den här typen, men om det faktiskt finns något samband går inte att säga i nuläget, säger Per Fahlström.

Polisen efterfrågar tips från allmänheten, via polisens telefonnummer 114 14.