Oppositionen går framåt i sydkoreanska valet

TT-AFP

Publicerad 2024-04-10

En kvinna röstar tillsammans med sin dotter i en vallokal i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Oppositionen i Sydkorea ser enligt vallokalsundersökningar ut att gå mot en stor seger i parlamentsvalet.

Många ser valet som en folkomröstning om president Yoon Suk-Yeol.

Kampanjandet inför det sydkoreanska parlamentsvalet har präglats av polarisering och förakt.

Enligt de första vallokalsundersökningarna på onsdagen kan oppositionen i form av Demokratiska partiet (DP) vinna en jordskredsseger. Partiledaren Lee Jae-Myung ses som president Yoon Suk-Yeols ärkerival.

Yoon vann 2022 presidentvalet över Lee – som i januari i år utsattes för en knivattack – med knapp marginal och har antagit en hårdför linje gentemot den slutna diktaturen i norr samtidigt som man fördjupat samarbetet med Washington och sin tidigare ockupant Japan.

Men hans ämbetsperiod har hittills präglats av låga popularitetssiffror och en betydande brist på makt i parlamentet för hans parti Folkets makt (PPP), vilket stukat hans planer om socialkonservativa reformer gällande bland annat sjukvård och ett avskaffande av landets jämställdhetsmyndighet.

Även höjda priser och ökande inflation anses ha spätt på hans impopularitet.

Det som har talat för honom och hans parti är Sydkoreas skiftande demografi som innebär att väljare i åldersgruppen 60 år och äldre – traditionellt mer konservativa – nu är fler än både de mellan 20–29 och 30–39.

Yngre väljare bedöms också vara mindre benägna att rösta med hänvisning till att politikerna inte lyssnar på vad de säger och vilka behov de uttrycker.

En annan aspekt som påverkat röstviljan negativt är att kampanjandet i hög grad präglats av ett högt tonläge utan sakfrågor med uppmaningar till ”fängsla” Lee eller ”straffa” Yoon.

ANNONS