Nekades koranbränning – ville aldrig elda

TT

Publicerad 2023-02-09

Chris Makoundoul ansökte om att få bränna koranen utanför Turkiets ambassad, men fick avslag med hänvisning till risken för terrorattentat mot Sverige eller svenska intressen.

Hans ansökan om att få bränna en koran nekades av polisen. Men syftet var aldrig att tända eld på den heliga skriften, utan att stoppa Sveriges Natoanslutning, hävdar Chris Makoundoul.

– Vårt hopp står till Erdogan, säger han.

Polisen nekade på onsdagen en tillståndsansökan om allmän sammankomst utanför Turkiets ambassad. Anledningen uppges vara risk för terrorattentat.

Bakom ansökan stod den ”frihetliga” kulturföreningen Apallarkerna med ett tiotal medlemmar, som enligt ansökan skulle elda en koran på en medhavd grill. Men enligt föreningens ordförande Chris Makoundoul var det egentliga syftet aldrig att sätta eld på någon helig skrift. Det handlar i stället om en maning till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Protest mot Nato

– När vi kom dit skulle vi be att få träffa den turkiska ambassadören, och så skulle jag ge honom koranen och det här tillståndet, som vi borde ha fått av polisen, som en gåva till Erdogan med uppmaningen att han ska stå fast vid sitt ord, säger han.

TT: Vilket ord då?

– Att så länge det är tillåtet att bränna hans heliga bok så kommer han inte släppa in Sverige i Nato.

Kulturföreningen vill enligt Makoundoul ha en folkomröstning om Natoanslutningen.

– Regeringen kommer aldrig gå med på en folkomröstning, så det här är enda sättet att stoppa tvångsanslutningen till Nato. Vårt hopp står till Erdogan.

Ska kanske överklaga

Han kallar polisens beslut att neka med hänvisning till det allmänna säkerhetsläget för ett politiskt ställningstagande, och jämför med hur den högerextreme politikern Rasmus Paludan fick tillstånd till upprepade koranbränningar.

– Då hotades det också och det blev jätteupprört, men han fick ändå fortsätta. Nu när vi ska in i Nato måste vi plötsligt lyssna på vad de säger från utlandet.

TT: Kommer ni att överklaga beslutet till förvaltningsrätten?

– Vi kommer förmodligen att lämna in en överklagan.