Musks order: Inga avtal i Sverige

Uppdaterad 2023-11-22 | Publicerad 2023-11-21

Konflikten mellan Tesla och IF Metall trappas upp.

Och medlaren Kurt Eriksson är uppgiven.

– De får ju inte träffa avtal. Det är order från Elon Musk, säger han till Dagens Industri.

Under måndagen tog medlaren Kurt Eriksson kontakt med Teslas juridiska ombud om möjligheten att återuppta kollektivavtalsdiskussionen med IF Metall.

Parterna har inte träffats sedan den 6 november när förhandlingarna brakade samman. Men han ser fortsatt ingen ljusning.

– De får ju inte träffa avtal. Det är order från Elon Musk. Det svenska bolaget har ingen handlingsfrihet alls, säger han till Dagens Industri.

Eriksson ser inte heller någon anledning att boka in ett nytt möte.

– Det finns liksom ingenting att prata om eftersom beskedet från Tesla är att de inte får skriva på kollektivavtal och IF Metall säger att vi ska ha kollektivavtal, säger han.

Medlaren säger att han aldrig varit med om ett så tufft utgångsläge någon gång.

– Nej. Det är väldigt speciellt eftersom det är ett internationellt bolag där den som bestämmer sitter i ett annat land.

”Blir kostsamt”

En lång rad av fackförbund har anslutit sig till IF Metalls kamp och vidtagit sympatiåtgärder.

Fackförbundet Elektrikerna vägrar reparera eller jobba med service för Teslas 213 laddstationer runt om i landet, Målareförbundet har meddelat att man inte kommer att lacka några Teslabilar och Transport har utlyst en hamnblockad i alla svenska hamnar.

– Det blir besvärligt för Tesla, kostsamt. Och alla varsel har inte slagit igenom ännu, har IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tidigare sagt till Aftonbladet.

Elon Musk.

Följ ämnen i artikeln