Brist på viktigt läkemedel – sköldkörtelpatienter slår larm

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2018-01-03

Patienter med sköldkörtelsjukdomar slår larm om akut brist på läkemedlet Levaxin på apoteken.

Nästa vecka hoppas distributören Takeda att problemet ska vara löst. Men för Sköldkörtelförbundet sätter det nytt fokus på risken med att ett läkemedel dominerar marknaden.

– Det är en lågprioriterad patientgrupp där det inte läggs resurser på att utveckla vården eller ta in alternativa läkemedel, säger ordföranden Anders Palm.

Anders Palm, ordförande i Sköldkörtelförbundet.

Sedan strax före jul har läkemedlet Levaxin varit svårt att få tag i på apoteken. Det råder brist på doserna 150, 70, 125 och 500 mikrogram på flera håll i landet vilket skapar problem för personer med sköldkörtelsjukdomar. Den som är drabbad av hypotyreos, när kroppen själv bildar för lite sköldkörtelhormon, behandlas nästan alltid med Levaxin, ett konstgjort hormon. Uppskattningsvis tar närmare en halv miljon svenskar medicinen.

– Flera patienter har rapporterat in att deras apotek har slut på doser. Även om vissa doser finns kvar blir det problem när de som inte får sina normaldoser ska slåss om dessa, säger Anders Palm, ordförande i Sköldkörtelförbundet.

– Risken är att problemet växer de närmaste veckorna.

Många är oroliga

Enligt Ann-Kristin Arvidsson, utredare på Läkemedelsverkets inspektionsenhet, har ovanligt många har hört av sig till dem den senaste tiden.

– Det är problematiskt för många. Fler än vanligt har ringt in och frågat oss om det här och uttryckt oro eftersom det börjar bli svårt att få tag på Levaxin, säger Arvidsson.

Hoppas kunna lösa det nästa vecka

Henry Werner, pressansvarig på Takeda Pharma som levererar läkemedlet, bekräftar att problemet pågått sedan före jul.

– Det är en restsituation på Levaxin som vi hoppas kunna lösa snart, i vecka 2.

Levaxin är det helt dominerande läkemedlet som används vid behandling av sköldtkörtelsjukdomar. Och få läkemedelsföretag på marknaden ser Anders Palm som ett stort problem.

– I Norge har norska Läkemedelsverket gått in och agerat för att ta in alternativa läkemedel. Det borde ske i Sverige också, myndigheterna måste vakna.

”Lågprioriterad grupp”

Att sköldkörtelrubbningar fortfarande ses som en ”dold” kvinnosjukdom kan vara en av orsakerna till att situationen ser ut som den gör, menar han. 80 procent av de som tar Levaxin är kvinnor.

– Problemet är att det här är en väldigt lågprioriterad grupp. Nästan en halv miljon patienter, men det läggs inte resurser på att utveckla vården eller ta fram alternativa läkemedel. Då blir det den här typen av problem. När ett preparat dominerar helt så drabbas patienten direkt när det blir problem, säger Anders Palm.

Följ ämnen i artikeln