Döda fåglar från himlen i Sverige

Uppdaterad 2012-05-06 | Publicerad 2011-01-05

Fågelskräck i Falköping I natt hittades cirka 100 döda fåglar.

Massdöden av fåglar har nått Sverige.

I USA har redan tusentals fallit döda från skyn.

– Jag tänkte direkt att det måste finnas ett samband, säger Drilon Hulaj, 23, som upptäckte hundratals döda fåglar mitt på gatan i Falköping i natt.

De döda fåglarna skyfflades undan efter att en distriktsveterinär varit på plats och plockat med sig fem stycken för vidare tester.

Gator, hustak och gräsmattor täcktes av tusentals svarta fåglar i Beebe Arkansas i USA på nyårsdagen.

Och nu har massdöden nått Sverige. På väg hem från jobbet strax före midnatt såg Drilon Hulaj och hans jämnåriga kollegor plötsligt att gatan framför dem var översållad av svarta fågellik, sannolikt kajor.

”Samband”

– Vi körde ganska långsamt och saktade in. Jag klev ut och tog en bild. Vi hade läst om fågeldöden i USA och tänkte att det måste finnas ett samband, säger Drilon.

I USA började fåglarna - rödvingade trupialer - falla ner från den mörka natthimlen vid midnatt på nyårsafton. Forskare trodde att de kan ha stressats ihjäl av fyrverkerier.

Vägen avspärrad

– Vi fick samtalet tio i tolv i natt, åkte till gatan och konstaterade att det var cirka 100 döda eller nästan döda fåglar, säger Andreas Wedebrand, inre befäl på polisen i Skövde.

Polisen kontaktade då Länsstyrelsen, kommunen och Räddningsstjänsten, som beslutade sig för att spärra av vägen.

Fem skickade på test

I morse skyfflade polisen undan de döda fåglarna efter att en distriktsveterinär varit på plats och plockat med sig fem stycken för vidare tester.

– Vi väntar på besked från veterinären innan vi gör något mer med de döda fåglarna. Vi vill ha direktiv på hur vi ska hantera dem, säger Christer Olofsson, operativ chef på Rädddningstjänsten Falköping.

Av säkerhetsskäl har man även placerat personal vid de döda fåglarna för att förhindra att allmänheten kommer i kontakt med dem.

”Flyger ihjäl sig”

Ornitologen Anders Wirdheim förvånas över fyndet i Falköping.

– Det här var ovanligt! Troligen är de kajor. De övervintrar i stora flockar. Om de blir utsatta för upprepade störningar nattetid kan de bli så stressade att de flyger ihjäl sig. Antingen dör de av utmattning eller så flyger de in i vajrar, grenar och master i mörkret.

Ändå är den makabra upptäckten mystisk - den gjordes flera dagar efter nyårsfirandet.

Har du också upptäckt mystisk
fågeldöd?