PO i blåsväder efter bloggkritik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-04

Yrsa Stenius försvarar sig: En höna av en fjäder

Fr v: Pontus Schultz, Peter Wolodarski, Martin Jönsson - tre debattörer som kritiserar pressombudsmannens Yrsa Stenius uttalanden om bloggar.

”Det var på tiden” sa pressombudsman Yrsa Stenius när Alex Schulman slutade blogga.

Nu får hon svidande kritik från flera framträdande mediepersonligheter.

– Bloggare är det av någon anledning fri jakt på, skriver Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz på Aftonbladets debattsida.

Under fem månader lyckades Alex Schulman roa, såra och reta gallfeber på människor genom sin blogg ”Att vara Alex Schulman” i aftonbladet.se:s regi.

När han slutade var det med lättnad. ”Bloggandet tar över hela min existens” och ”Det finns saker jag inte kan stå för,”sa han efteråt. Men det var inte bara Alex Schulman som kände lättnad när han lade ner Sveriges mest lästa blogg. Även den nytillträdda pressombudsmannen Yrsa Stenius var glad.

– Det var på tiden helt enkelt. Det låter som om både ansvarig utgivare och Schulman tagit sitt förnuft till fånga och det gläder mig, sa Stenius till Svd.se.

Nu rasar stora delar av Mediesverige mot pressombudsmannens syn på den nya tidens journalistik.

Problem som pressombudsman

”Tänk motsvarande kommentar om en nedlagd tidning, en kolumnist som tvingas kasta in pennan, eller debattprogram som stängs. 'Det var på tiden',” skriver Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer i dagens Aftonbladet.

Även DN:s ledarskribent Peter Wolodarski har reagerat.

”Det finns många röster i samhällsdebatten som vi ogillar, ja, rent av känner motvilja inför. Men det är orimligt att applådera slutet för en verksamhet som inte bär spår av antidemokratiska värderingar, även om den tänjt på pressetiken och gjort narcissismen och de cyniska kommentarerna om kändisar till sin affärsidé.”

Och Svenska dagbladets Martin Jönsson menar att Yrsa Stenius syn på bloggandet kan ge henne stora problem som pressombudsman.

Nu försvarar sig Stenius. Hon har blivit missförstådd.

”Höna av en fjäder”

– Det har gjorts en höna av en fjäder. Jag har inte kritiserat bloggandet. Tvärtom har jag sagt att det kan bidra till det offentliga samtalet och är en viktig kommunikationsform, säger hon till aftonbladet.se.

– Men sedan kan jag tycka att ett visst bloggande har urartat. Schulmans blogg urartade. Han ägnade sig åt personpåhopp, kallade människor vid fula namn. Han har själv sagt att han tappade kontrollen.

Och någon ny lagstiftning vill Yrsa Stenius absolut inte se.

– Men då måste vi klara av att agera inom ramen för det frivilliga systemet.

Vad är det för skillnad på en blogg och till exempel en krönika i en tidning?

– De som bloggar gör det väldigt snabbt och tänker inte alltid efter. Det kommer snabbt ut på nätet och då kan det inträffa många tråkiga misstag. Men jag har ingenting emot bloggandet så länge folk har god ton och håller sig till sakliga argument.