Nu startar nya Aktuellt i SVT

Uppdaterad 2012-03-06 | Publicerad 2012-03-05

Nyhetsprogrammet får ett helt nytt utseende

Så här ser nya Aktuellt ut.

Nya Aktuellt är här – med stora förändringar.

Ny studio, nya inslag och dubbelt antal programledare.

– Vi vill ha ett tilltal som är mer personligt, säger Aktuelltchefen Eva Landahl.

Sveriges äldsta nyhetsprogram kommer under måndagen att få ett helt nytt format.

Under en timme mellan 21 och 22 kommer nya Aktuellt enligt SVT:s förhoppningar leverera ett fullsorterat nyhetsprogram.

Supermodern studio

Den mest synliga förändringen lär tittarna uppleva direkt – ny studio och två programledare i stället för en.

– Det är en supermodern studio som bygger mycket på programmering. Vi sliter med att få det att fungera, men det ska det göra och det kommer att se väldigt snyggt ut, säger Eva Landahl, Aktuelltchefen som är ansvarig för programmets nya utseende.

I den nya studion kommer en stor LED-skärm göra det möjligt att visa bilder på stora ytor, något man inspirerats av från danska public service-kollegorna på DR, Danmarks radio. Mycket av det formmässiga i nya Aktuellt har hämtats därifrån.

Att ha dubbla programledare i ett nyhetsprogram är inte särskilt vanligt i Europa, men väl i USA.

– Den kaxiga stilen som programledarna har i USA tror jag inte passar en svensk publik. Vi vill ha ett tilltal som är mer personligt. Det får tittarna sedan bedöma om vi lyckats med, säger Eva Landahl.

Förändrat format

Efter att ha lyssnat på tittarna har man också förändrat programmets format.

– Vi har fått en del kritik om att publiken inte upplevt att vi varit fullsorterade med nyheter, då vi utvecklat dagens tre största händelser. Det har vi tagit med oss och kommer börja med en rapp, längre nyhetssammanfattning. Sedan behåller vi Aktuellts format där vi utvecklar några händelser ordentligt.

I slutet av sändningen kommer ett nytt inslag kallat ”Utblick” där man ska se nyheter ur ett annorlunda perspektiv. Som exempel nämner Eva Landahl att se på rapporteringen om Greklands ekonomiska kris och hur händelserna beskrivs i Greklands egna nyheter.

Även en sportsammanfattning och en uppdatering från de lokala nyhetsstationerna kommer att få plats i den nya nyhetstimmen.

Hur är känslan inför första sändningen?

– Jag springer omkring och löser stort och smått, konstiga saker som fallit mellan stolarna så det är lite stirrigt. Men alla är fokuserade och förväntansfulla.

Nervöst?

– Lite, men det ska det vara inför en så stor förändring.
Fotnot: I måndagens sändning kommer Anna Hedenmo och Jon Nilsson vara programledare medan Claes Elfsberg och Cecilia Gralde leder tisdagens Aktuellt.

ANNONS