Israel förbereder markinvasion av Gaza

Uppdaterad 2014-07-14 | Publicerad 2014-07-13

Trots Säkerhetsrådets uppmaning om eldupphör syns inga tecken på nedtrappning av våldet - varken från Hamas eller Israel.

Tvärtom.

– Våra marktrupper är redo. Vi har tränat för det här och kommer använda vår förmåga när beslutet att göra det kommer, säger en talesperson för den israeliska armen till AP.

På söndagskvällen avfyrades även raketer in i Syrien.

Tidigt på söndagmorgonen drabbade israeliska kommandosoldater samman med beväpnade män från Hamas i markstrider.

Enligt Israel besköts soldaterna när de skulle oskadliggöra en avfyrningsramp för Hamasraketer och besvarade elden.

Flera personer ska ha skadats vid stridigheterna, men det är oklart om några liv gick till spillo.

33 000 soldater mobiliserade

Den israeliska armén förbereder enligt Reuters en markinvasion på Gazaremsan och har bland annat mobiliserat 33 000 soldater.

Samtidigt har Israel uppmanat de boende i norra Gaza att lämna sina hem och tusentals Gazabor har flytt sina hem.

– De skickar en varning, och när vi fått den kände vi rädsla och vill lämna våra hem, säger Gazabon Mohammad Abu Halemah till AP.

På söndagskvällen rapporterade den israeliska militären, IDF, att man skjutit raketer in i Syrien. Militären skriver på Twitter att man träffat militära mål. Anfallet var ett svar på beskjutning från Syrien som enligt militären ska ha slagit ner i Israel. 

Sedan offensiven påbörjades har Israel utfört mer än 1300 luftangrepp mot Gaza och Hamas avfyrat runt 800 raketer mot Israel, uppger AP.

Över 160 palestinier, varav 25 palestinska barn, har dött efter Israels attacker. Enligt en rapport från FN är 77 procent av de dödade civila.

På den israeliska sidan har inga dödsoffer rapporterats.