Efter kritiken – Löfven: "Saudi är en diktatur"

Uppdaterad 2015-01-30 | Publicerad 2015-01-29

Vid riksdagens frågestund i dag undvek statsminister Stefan Löfven (S) att kalla Saudiarabien för en diktatur.

Efter kritikstormen svarar han Aftonbladet:

– Saudiarabien är en diktatur.

Förra försvarsministern Karin Enström (M) har kritiserats hårt för att hon inte velat säga rakt ut att Saudiarabien är en diktatur. Även allianskollegan Annie Lööf (C) har kritiserats efter att ha vacklat om vapen till Kina.

"Är en diktatur"

Nu blossar diktaturfrågorna upp kring Stefan Löfven.

Under riksdagens frågestund i dag undvek han att benämna Saudiarabien som en diktatur, varefter många på sociala medier reagerade.

På den direkta frågan från Aftonbladet: Anser du att Saudiarbien är en diktatur? svarar han efteråt via sms:

– Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Varför vill du undvika att kalla landet diktatur?

– Det är en diktatur.

S-regeringen slöt Saudiavtalet

Det var under den S-ledda regeringen under försvarsminister Leni Björklund 2005 som det kontroversiella samförståndsavtalet med Saudiarabien slöts.

Det beskriver detaljrikt att Sverige och Saudiarabien ska utbyta erfarenheter och teknik kring militär teknologi och utrustning. Det lade grunden till den så kallade Saudiaffären som avslöjades av Sveriges Radio 2012: att Sverige, via ett bulvanbolag avknoppat från Totalförsvarets forskningsinstitut, skulle hjälpa landet med en missilfabrik. I sviterna av affären avgick M-försvarsminister Sten Tolgfors.

Samtidigt var S tydliga med att man ville behålla Saudiavtalet.

Nu håller tidsfristen för avtalet på att gå ut. Senast den 15 maj kan det sägas upp, i annat fall förlängs det.

Spricka i regeringen

Under frågestunden uppgav Löfven att han vill förhandla om avtalet.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anser att Sverige inte ska ha något militärt samarbete med en diktatur och undrade hur regeringen tänker göra.

Enligt Löfven finns delar i avtalet som regeringen "mycket väl kan stå för".

– I vapenexport har du både materiel för strid och materiel som inte räknas som strid. Därför menar vi att det första steget som ska göras är att förhandla om avtalet, se till att det inte är så detaljerat, sa han.

Regeringspartnern Miljöpartiet var dock tydliga med att avtalet bör sägas upp.

Valter Mutt (MP), utrikespolitisk talesperson, sa enligt TT:

– Saudiarabien är ett av världens värsta länder när det gäller mänskliga rättigheter. Situationen är så förfärlig att vi tycker att man ska ha minimalt med samarbete av den här typen med ett sådant land.

"Konstigt att han inte sa det direkt"

Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet:

– Det är bra att Löfven nu säger att Saudiarabien är en diktatur, men det är förvånande att han inte gjorde det från början. Det är självklart för alla politiskt medvetna personer att det är en diktatur.

Han tar upp Karin Enströms vacklande i samma fråga, i relation till avtalet med landet.

– Risken är att vi börjar anpassa vår beskrivning av Saudiarabien av kommersiella intressen. Det är ett av alla skäl till att vi inte ska ha den här sortens avtal, och att vi inte ska exportera vapen till en diktatur.

Folkpartiets Allan Widman (FP) har skrivit en interpellation till utrikesminister Margot Wallström (S) i frågan.

– Det är en märklighet att vi har ett försvarsunderrättelseavtal med en diktatur som Saudiarabien. Varje gång vi från svensk sida vill protestera mot de straffrättsliga metoder och övergrepp mot yttrandefriheten som sker, så kommer det att stå i motsats till att vi samtidigt har en mycket ingående relation på känsliga politikområden, säger Widman, enligt TT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln