Knäckemiljonär bakom kuppen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-04-23

I dag kan Skattebetalarnas förening tas över av högerextremister.

Knäckebröds-

miljonären Carl Lundström står bakom kuppen:

-Jag har uppmanat sverigedemokrater att åka till stämman.

Curt Lundströms stora förmögenhet kommer från Wasabröd. I dag är han styrelseordförande i Rix Telecom.

Skattebetalarnas förening har årsstämma i Malmö i dag.

Det är en stor och rik lobbyorganisation som jobbar för att sänka skattetrycket.

Men trots sina 130000 medlemmar brukar endast 200-250 personer dyka upp för välja ny styrelse.

-Jag tycker inte att dagens styrelse gör ett bra jobb. Vi behöver en förnyelse i föreningen, säger Carl Lundström till Aftonbladet.

För att få snabb förnyelse har han mobiliserat sverigedemokrater till stämman. Bara ett hundratal personer behövs för att ta över styrelsen av hela föreningen som har ett kapital på drygt 100 miljoner kronor.

-Vi behöver en motvikt till alla moderater i föreningen och därför har jag tagit initiativ till det här och kontaktat sverigedemokraterna, säger Carl Lundström.

Dyr satsning

-Jag har lagt ut tiotusentals kronor på det här.

Carl Lundström har en stor förmögenhet som ursprungligen kommer från Wasabröd. I dag är han arbetande styrelseordförande i egna bolaget Rix Telecom.

Han är känd finansiär till invandrarfientliga högerorganisationer som sverigedemokraterna, nationaldemokraterna och tidigare även fremstegspartiet och ny demokrati.

Tror du att kuppen kommer att lyckas?

- Nej, tyvärr tror jag att det kommer att gå åt pipan. Efter vad jag har hört så har den andra falangen mobiliserat och betalat tågbiljetter för att få folk till stämman, säger Carl Lundström.

Ledande personer från andra högerextremistiska organisationer som Folkviljan och Massinvandringen har också gått med i Skattebetalarnas förening för att delta i kuppen.

"Kom och rösta"

Sittande ordförande i Skattebetalarnas förening, Claes Levin, har gått ut och vädjat till de "vanliga" medlemmarna att komma till stämman och rösta.

Karin Östman