Återvänder till jorden efter 168 dagar i tyngdlöst tillstånd

Publicerad 2021-05-02

Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi har levt i rymden i 168 dagar.

Klockan 08.57 plasklandade de på jorden utanför Floridas kust.

Sent i går kväll, svensk tid, frikopplade astronauterna sig från den internationella rymdstationen ISS. När rymdkapseln Crew-2 Dragon påbörjat sitt fall mot jorden hade Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi tillbringat 168 dagar i rymden. I tyngdlöst tillstånd.

Då återstod den i sammanhanget korta resan tillbaka till hemplaneten.

Strax efter klockan 08 på söndagsmorgonen använde SpaceX-rymdkapseln sina raketet och knuffade farkosten ut ur omloppsbanan runt jorden. Precis som planerat plasklandade kapseln i den Mexikanska golfen på minuten på utsatt tid – 08.57.

Det här var den första nattlandningen i vatten på 45 år, rapporterar CBS News.

Daglandningar är att föredra men Nasa och SpaceX valde att ta hem astronauterna i mörker då prognosen visat på gynnsammare väder. Efter hemkomst till jorden kommer astronauterna nu genomgå en första läkarundersökning och ringa nära och kära innan de med helikopter flygs i land, rapporterar CBS News.

Senaste en bemannad rymdfarkost nattlandade var 1976 och då skedde det oplanerat. En rysk Soyuz-farkost hade då fått problem vid dockning med Salyut 5-rymdstationen och kosmonuaterna tvingades återvända till jorden.

Vid återinträdet till jordens atmosfär möttes de av snöstorm och blåste ur kurs för att slutligen landa i en sjö i Kazakstan. Först nio timmar efter att de landat lyckades räddningsmanskapet bärga rymdkapseln i land och undsätta kosmonauterna ombord.

SpaceX-kapseln förde förra veckan upp skiftbytet till ISS.

Följ ämnen i artikeln